keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Vinkkejä Prahaan kun kaikki perus turistikohteet on nähty - hidden gems

Aiemmissa viesteissäni olen kirjoittanut Praha vinkkejä ja kokemuksiani mutta valtaosa niistä on varsin yleisiä ohjeita, joten päätin kirjoittaa erillisen julkaisun aiheesta hidden gems Prahassa.

Jos olet jo käynyt Prahassa tai suunnittelet pidempää oleskelua Prahassa, nämä seuraavat kohteet ovat sellaisia, joita henkilökohtaisesti voin suositella Prahassa normaalien turistiaktiviteettien lisäksi.

Prahan rock-, pop- ja jazz-klubit

Mene rohkeasti paikallisen yhtyeen keikalle johonkin Prahan lukuisista livemusiikkia tarjoavista keikkapaikoista. Kannattaa katsoa mitä Prahan vierailusi aikana olisi tarjolla ainakin seuraavissa paikoissa:
  • Lucerna Music Bar, Lucerna on Prahan ja Tsekin historian merkittävä rakennus ja tutustuminen siihen on osa tutustumista paikalliseen kulttuuriin
  • Futurum, Futurum on ilmeisesti samaa yritysrypästä kuin Lucernakin mutta siinä missä Lucerna on arvorakennuksessa ydinkeskustassa Futurum on hieman syrjemmällä (kävelymatka kuitenkin) ja kotikutoisempi (positiivisella tavalla) klubi
  • Roxy, Roxy on yksi Prahan suosituimmista keikkaklubeista
  • Palac Akropolis on myös suosittu konserttipaikka
  • Jazz Klubeista kannattaa tsekata ainakin isoimmat: Reduta, AghaRTA ja Jazz Republic
  • Jos Prahassa vierailee suuria maailmantähtiä heidän konserttinsa ovat useimmiten O2-Areenalla keskustan ulkopuolella
  • Jos haet paikallista pikkuklubia tsekkaa Club Nova Chmelnice. Siellä voi olla tänään aivan mitä vain. Siellä voi olla Tsekin hunks, death metalia tai industrial konemusiikkia. 

Mene Prahan urheilutapahtumiin

Jääkiekkoa Prahassa. Prahassa pelataan huipputason jääkiekkoa Sparta Prahan kotiotteluissa aina Tsekin liigan talvikaudella. Sparta Prahan kotipelit pelataan O2-Areenalla, joka on noin 20 min automatkan päässä keskustasta. 

Jalkapalloa Prahassa. AC Sparta Praha pelaa jalkapalloa Prahan keskustan pohjoispuolella olevassa Generali Arenassa. FK Viktoria Zizkovin kotiareena sijaitsee Zizkovin keskustan puoleisella laidalla varsin lähellä päärautatieasemaa ja Husineckan raitiovaunupysäkkiä.

Tsekit ovat varsin urheiluhullua kansaa ja Prahassa on monessa urheilulajissa erittäin korkeatasoisia otteluita. Kannattaa tutkailla avoimin mielin mitä otteluita vierailusi aikana olisi. Lippujen hinnat Tsekeissä urheilutapahtumiin ovat merkittävästi halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi Sparta Prahan jääkiekko-otteluun pääsee hyville paikoille noin kymmenellä eurolla ellei kyse ole mistään erityispelistä kuten mitaliottelusta tai vastaavasta.

Piknikit ja puistot kesäisin

Loistavia piknik tai muuten vain hengailupuistoja ja -paikkoja Prahassa ovat esimerkiksi Vltava-joen saari, jonne pääsee siltaa pitkin kävelemällä kansallisteatterilta (Narodni Divadlo) hieman joen vartta etelään, Petrinin kukkulan viheralueet, Kampa Park, Vojanovy Sady, Valdstjenska Zahrada ja linna-alueen monet puistot. Kylmemmällä kelillä piknikit eivät ehkä ole niin houkuttelevia mutta kävelyretket puistoihin tai joen rantaan ruokkimaan joutsenia ovat mahdollisia. Kampa Parkin kallioisilta rantakohdilta paikalliset käyvät usein ruokkimassa Vltava-joen hanhia.

Hengaile Prahan kahviloissa ja baareissa, joita turistit eivät ole pilanneet

Cafe Club Misenska on pieni kahvila/baari, josta saa jotain pientä syötävääkin aivan Kaarlen sillan läheisyydessä mutta pienellä kadulla ja sielläkin porttikäytävän uumenissa niin, että suurimmat turistimassat kiertävät tämän viehättävän ja todella sympaattisen pikkukahvilan.

Narodni Kavarna on vanha ja erittäin perinteikäs osa Tsekin ja Prahan historiaa Narodni-kadulla. Narodni Kavarnan takaosaa koristavat seinillä olevat kuvat paikallisista merkkihenkilöistä ja kahvilan ruokalistaan on kerrottu lyhyesti paikan vaikuttava historia. Kahvikupillisen voi siis käyttää samalla pikaoppituntiin merkittävistä tsekkiläisistä kulttuurivaikuttajista.

Baarikierros Zizkovissa. Ota esimerkiksi raitiovaunu ja jää pois Seifertova-kadulla (lähellä FK Viktoria Zizkovin jalkapallokenttää) ja kierrä sen poikkikatujen ja lähiympäristön mielenkiintoisimmat paikat. Jos Zizkov on liian boheemi sinun makuusi, tee sama Smichovissa aloittaen esimerksi Potrafena Husa na Verandachista.

CP1 Cafe and Bistro. Betlemske Namestilla aivan vanhassa kaupungissa oleva pieni kahvila ja bistro järjestää satunnaisesti mielenkiintoista ohjelmaa kuten terassin grilli-iltoja ja live-musiikkia. CP1 on varsin keskellä vanhaa kaupunkia mutta silti siellä törmää yleensä enemmän paikallisiin kuin turisteihin.

U Studaka. Jos oikeasti haluat mennä oikeasti ja syvästi tsekkiläiseen lähiöbaariin, matkaa Zizkovin syvimpiin osiin Konevova-kadulle U Studakaan, joka on tyypillinen tsekkiläinen lähiöpubiravintola. Tarjolla on ruokaa ja olutta. Englanninkielisiä listoja voi olla turha kysellä ja vegeruokavalioisten ei kannata vaivautua. Pääruokia on tarjolla 100 CZK eli noin neljän euron hintaan eli vaikka et pitäisikään mausta rahallinen tappiosi on rajallinen. Kesällä terassi on kiva. Vinkki: Olut tilataan "Pivo, prosim". Lausutaan suunnilleen niin kuin kirjoitetaan.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti