maanantai 5. helmikuuta 2018

Paras sijainti hotellille Prahassa? - Missä on Prahan keskusta?

Yksi yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä, joita Prahaan matkaavat ystäväni ovat minulta kysyneet, on missä on paras alue hotellille Prahassa? Käytännössä tähän kannattaa vastata ensiksi kertomalla, missä on Prahan keskusta ja sen jälkeen kertomalla, mitä muutamia muita hyviä hotellialueita Prahassa on.

Missä on Prahan keskusta?

Prahan ydinkeskusta turistin ja matkailijan näkökulmasta ovat alla olevan kartan kuusikulmio joen itäpuolella (sen keskellä nk. vanha kaupunki) ja pieni ovaali joen länsipuolella (nk. Mala Strana). Valtaosa massaturisteista viettää Prahan vierailunsa näiden alueiden sisällä poistuen ehkä vain Prahan linnalle ja lentokentälle. 


Koska nuo kaksi aluetta ovat Prahan keskustan kovinta ydintä, on se varmasti Prahaan matkaavalle (erityisesti ensikertalaiselle) erittäin hyvä ja varma valinta. Praha elää turismista eli noiden alueiden sisällä hotelleja on satoja ja kun mukaan lasketaan vuokrattavat Airbnb-asunnot ja vastaavat on erilaisia majoitusvaihtoehtoja riittämiin. Jos olisi menossa lyhyelle lomalle tai ensi kertaa Prahaan keskittyisin löytämään mieleiseni hotellin noilta alueilta. Tuo koko karttaan merkitty keskusta-alue on kiistatta kävelymatka laidalta toiseen. Prahan alueet on jaoteltu alueisiin Praha 1, Praha 2, Praha 3 jne. niin, että Praha 1 on keskustaa. Jos internetin hotellihakupalveluissa hakee hotellia alueelta Praha 1 se vastaa osin kartan rajaustani mutta täysin. Praha 1 on hieman laajempi. Varoituksen sana lisäksi hotellia etsiville siitä, että parhaita hotellitarjouksia saa usein Prahan rautatieaseman ja Florencin bussiaseman läheisyyksiltä. Ne eivät kuitenkaan ole turistin kannalta mielenkiintoisimpia seutuja ja erityisesti rautatieaseman seutu ei ole Prahan miellyttävintä seutua. En pidä sitä mitenkään vaarallisena tai kehottaisin välttämään mutta mielestäni majoitus niiltä seuduilta pitää saada niin paljon halvemmalla, että hintaero kattaa lisääntyneen kävelyn keskustaan tai taksi- (mieluummin Prahassa Über) matkat.

Trendikkäät alueet Prahassa?

Vinohrady

Jos Prahan keskusta on jo tuttu tai hintataso ydinkeskustan majoitusvaihtoehdoissa ylittää matkabudjetin, on Prahassa toki muitakin mielenkiintoisia alueita kuin Vanha kaupunki ja Mala Strana. Vinohradyn alue kartan alaoikealla on monessakin matkaoppassa trendikkääksi ja nousevaksi alueeksi mainittu kaupunginosa. Tämä pitää varsin pitkälti paikkaansa mutta alueen trendileima on tehnyt kaupunginosalle paikoitellen saman, kuin Roomassa on käynyt Trasteverelle. Kun kaikki matkaoppaat hehkuttavat sitä hyvänä trendialueena, majoittajat ja ravintolat nostavat hintansa joskus jopa yhdinkeskustan tasolle tai yli, ja niinpä alueelta voi olla vaikea tehdä hyviä löytöjä edullisten hotellien muodossa. Itse majoitun usein muualla ja suuntaan tuolle suunnalle mieluummin syömään tai viettämään iltaa.

Smichov ja Andel-metroaseman seutu

Toinen hiljattain uudistunut ja kehittynyt alue on Smichov (metroasema Andel ja sen ympäristö). Smichovin alueelle nousseen kauppakeskuksen vanavedessä alueen kauppa- ja ravintolavalikoima on kasvanut mutta suuret turistimassat eivät vielä ole vallanneet aluetta. Viimeisimmät hyvät hotellilöytöni hinta-laatusuhteeltaan ovatkin Prahassa olleet Smichovin alueelta. 

Zizkov

Rosoinen ja boheemi on matkaoppaiden yleinen tapa kuvata kaupunginosia, joissa saattaa törmätä huumeneuloihin, prostituoituihin tai humalaisen oksennukseen kadulla. Osin sellainen on Zizkov mutta omalla viehättävällä tavallaan. Markkinatalous ja nousseet asuntojen hinnat ovat Zizkovissa kuitenkin ajaneet nuo huumekauppiaat, punaisten lyhtyjen hieromalaitokset ja alkoholismien viimeisillä pennosilla busineksensä tekevät kaljapaikat jo varsin ahtaalle ja yhä useammat Zizkovin korttelit ovat enemmän #keskiluokka kuin #rahvaat. Toki Zizkovin sydämestä vielä löytyy rosoa ja varjoisia kujia mutta nykyaikana todelliset rappioalueet pitää Prahasta nykyään hakea kauempaa keskustaa. Zizkovin vertaaminen Helsingin Kallioon on hieman kliseistä mutta antaa kuitenkin hyvän kuvan alueesta. Vaarallisena en ole pitänyt aluetta aiemminkaan ja nyt, kun alue on siistiytynyt, se tuskin on sitäkään vähää. Voisin majoittua Zizkoviin lapsienikin kanssa, kunhan vilkaisisin korttelin Google StreetView:llä, ettei ihan hotellin oven vieressä ole strippibaaria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti