tiistai 6. helmikuuta 2018

Prahan näköalatornit - Vanha kaupunki lintuperspektiivistä

Prahan vanha kaupunki ja Vltava-joen ranta ovat kauniita kävellä mutta joskus on mukava ottaa rennosti ja nauttia laajasta näkymästä lintuperspektiivistä. Kokosin alle Prahan erilaisia näköalatorneja, joista voi nauttia kauniista maisemista. Lista ei ole mitenkään paremmuusjärjestyksessä.

Zizkovin TV-torni

Prahan tunnetuin ja hyvin todennäköisesti korkein näköalatorni on Zizkovin TV-torni, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Zizkovin kaupunginosassa, joka alkaa rautatieaseman takaa. Varsin lähelle pääsee raitiovaunuilla tai metrolla mutta aivan ovelle ei vie kuin Über (tai taksi, jos ohjeistani huolimatta siihen päädyt). 

Zizkovin TV-torni on tunnettu futuristisesta muotoilustaan ja sen seinämiä kiipeävistä vauvan ja ailienin välimuodolta näyttävistä patsaistaan. 

 Zizkovin TV-torni kohoaa 216 metrin korkeuteen ja siellä on yhden hotellihuoneen hotelli sekä ravintola ja pieni kahvila.

Hyviä puolia Zizkovin TV-tornissa verrattuna moniin muihin näköalatorneihin Prahassa on esimerkiksi:
  • Näköaloja ihaillaan täysin lasin takaa turvallisesta ympäristöstä joten se sopii lapsille, liikuntarajoitteisille ja lievästä korkeanpaikan kammosta kärsiville. Tunnelma sisällä on varsin turvallinen vaikka korkealla ollaankin.
  • Eri ikkunoiden edustoilla on infotauluja, joissa kerrotaan mitä mistäkin ikkunasta näkyy ja se helpottaa mahdollisesti erilaisten rakennusten tunnistamista.
  • Rakennus jo itsessään on maasta käsinkin katsoen arkkitehturisesti mielenkiintoinen. Toisten mielestä futuristinen muotoilu on upea ja toisten mielestä ruma mutta mielipiteitä tämä torni varmasti herättää kaikissa.

Mini-Eiffel eli Petrinin-kukkulan näköalatorni

Petrinin kukkula sijaitsee Prahan keskustan halkaisevan Vltava-joen länsipuolella kuuluisan Prahan linnan eteläpuolella. Petrinin kukkulalle pääsee nousemaan Mala-Stranan ja Smichovin välimaastosta lähtevällä funikulaarilla (raiteita pitkin nouseva maisemahissi). Petrinin kukkulalla voi kesäisin ihailla kaunista luontoakin mutta useimmat matkaajat menevät sinne noustakseen Petrinin kukkulan näköalatorniin, jota kutsutaan myös Mini-Eiffel -nimellä ja syyn ymmärrätte, kun katsotte tornin ulkonäköä. Mini-Eiffeliin voi nousta joko hissillä tai portaita, jotka ovat oikeasti ulkoilmassa. Toki suojaverkkoja takana mutta tuulisella säällä portaissa voit tuntea tuulen varsin voimakkaana.

Petrinin kukkulan näköalatorni Mini-Eiffel on rakennettu alunperin 1891.

Hyviä puolia Petrinin kukkulan näköalatornissa on:
  • Mini-Eiffel on vanhasta iästään ja outoudestaan johtuen varsin uniikki kohde
  • Näköalat erityisesti hyvällä säällä ovat uskomattomat
  • Petrinin kukkulalle on matkaa mutta jo funikulaarilla nousu kukkulalle ja Petrinin kukkulan luonto ovat elämys eli matka ei ole hukkaan heitettyä aikaa
  • Petrinin kukkula on lähellä Prahan linnaa eli nämä kohteet voi yhdistää samaan lomapäivään

Raatihuoneen torni Prahan vanhan kaupungin aukiolla 

Raatihuoneen torni Prahan vanhan kaupungin aukiolla on mielenkiintoinen kohde, vaikka se korkeudessaan jääkin paljon edellisten näköalakohteiden alapuolelle. Sijainti keskellä vanhan kaupungin aukiota tekee näköaloista kuitenkin näkemisen arvoiset. Tätä kirjoittaessani itsellenikin on epäselvää miten tammikuussa 2018 alkanut restaurointityö vaikuttaa tämän tornin vierailumahdollisuuksiin mutta, jos aiot vierailla täällä 2018 kannattaa tarkistaa tilanne matkapäiviesi osalta. 


Raatihuoneen Torni sijaitsee aivan Prahan vanhan kaupungin aukion keskeisimmällä paikalla.

Vitkovin kukkula ja sen museon kattokahvila

Vitkovin kukkula sijaitsee Zizkovin kaupunginosassa ja kesällä puisto on mukavaa ulkoilualuetta. Puiston korkeimmalla kohdalla sijaitsee jättimäinen mausoleumi, joka toimii museona ja jo kilometrien päästä näkee, että rakennus on tehty kommunismin aikaiseen järkälemäiseen rakennustyyliin. Ruman laatikon yläkerrassa sijaitsee kuitenkin kahvio, jossa on jopa näköalaterassi. Kahvilasta ei satunnainen matkaaja edes tajuaisi, että sinne voi mennä ilman museon pääsylippua. Ehkä juuri siitä syystä se on usein rauhallinen ja siellä saa nauttia Prahan maisemista varsin rauhassa nauttien samalla kahvia, olutta tai mitä drinkkiä mieleen tuleekaan. Ps. Älkää kertoko tästä salaisesta helmestä liian monelle, ettei sinne tule liiallista väenryntäystä pilaamaan lukuhetkiäni terassilla.

Kaarlen sillan torni

Kaarlen sillan itäpuolen torniin on myös mahdollista päästä nousemaan. Korkeudessahan tämä torni ei ole samaa luokkaa edellisten kohteiden kanssa mutta näköalat Vltava-joelle ja Prahan linnalle ovat mainiot ja keskeisestä sijainnista johtuen tässä tornissa on todella helppo poiketa nopeasti.

Powder tower

Jos joku sattuu tietämään, mikä on Powder Towerin nimi suomeksi, saa sivistää tämänkin blogin kirjoittajaa alle kommentteihin. Powder tower on yksi Prahan vanhoista vartiotorneista ja sijaitsee lähellä Prahan ostoskatua Na Prikopeta ja suurinta ostoskeskusta Palladiumia. Powder Towerissa voi siis helposti poiketa kesken shoppailun.




1 kommentti:

  1. Hei! JUlkisen liikenteen lippu hinnat ja vaihtoehdot selviä
    vät hienosti Praha-oppaasta mutta aion olla 6 päivää Prahas-
    sa niin vertailu Praha-Cardin ja pääsymaksujen hinta vertai
    lu on huono kun ei mistään löydy hinta tietoa kohteisiin.
    Eläintarha oli ainoa mihin löysin hinnat mutta Linnan koh
    teisiin tai TV torniin esim. en.

    VastaaPoista