keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Ravintolakokemuksia ja suosituksia Prahaan

Prahassa on 4883 Tripadviorissa arvosteltua ravintolaa ja varmasti kaikkia keskustan ulkopuolella olevia ravintoloita ei ole arvosteltu eli kaikkiaan valikoimaa lienee vähintään viisi tuhatta. Prahassa käy niin paljon turisteja, että ravintolat keräävät satoja tai tuhansia arvioita eli Prahan Tripadvisor-suositukset eivät uusimpia ravintoloita lukuunottamatta perustu yksittäisiin mielipiteisiin vaan varsin isoon joukkoon ihmisten arvioita. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos ravintola kuuluu Tripadvisorissa parhaimpaan tuhanteen se on siis Prahan ravintoloiden parhaassa 20% joukossa eli yleensä ihan ok.

Koska Tripadvisor arvioita kirjoittaa Prahassa eniten amerikkalaiset ja aasialaiset turistit, heidän makunsa erinomaisen ruuan suhteen eroaa ainakin omastani. Sen sijaan selvästi huonot ja turistirahastuspaikat hekin yleensä havaitsevat. Siksi käytänkin Tripadvisoria yleensä niin päin, että ensin etsin mielenkiintoiset paikat muuten ja sitten tarkistan, ettei sillä ole harvinaisen huonoja arvioita. Prahassa olisi monia loistavia ravintoloita mutta kokosin tähän muutamia helppoja ja yleisten turistinähtävyyksien lähellä olevia, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi ensimmäistä kertaa Prahassa käyvälle. Ravintolat ovat suunnilleen hintajärjestyksessä alkaen fine-diningista kohti rennompaa menoa.

Ravintola Bellevue Praha kokemuksia

Jos etsit Prahasta fine-dining -ravintolaa, Bellevue on se, mikä itselleni tulee ensimmäisenä mieleen. Bellevue on tietyllä tavalla perinteinen valkoisten liinojen ravintola, joka sopii sekä yritysvieraiden kestitsemiseen että omalla rahalla merkkipäivien tai muiden juhlimiseen. Bellevue on ravintolana varsin takuuvarma ja sen sijainti Vltava-joen rannalla tarjoten ikkunapöydistä kohti Prahan linnaa tekee siitä helposti ensi kertaa Prahassa käyvälle unohtumattoman kokemuksen. Yksi Prahan kauneimpia maisemia on katsoa hämärtyvässä ja pimenevässä illassa Prahan linnan valoja juuri tästä suunnasta. Ravintola Bellevuehen pöytävaraus on välttämätön. Jos olet ajoissa liikkeellä, saatat saada varattua ikkunapöydän seurueellesi. Vinkki: jos ravintola Bellevue ei ole haluamanasi iltana vapaa sen sisarravintola Mlynec kadun toisella puolella on myös vierailun arvoinen.

Ravintola Pagana Praha kokemuksia

Ravintola Pagana on astetta Bellevueta rennompitunnelmainen mutta edelleen paremman luokan ravintoloihin kuuluva paikka. Pagana on välimerellinen/italialainen ravintola, jossa välitön tunnelma ja huipputason ruokaa. Siinä missä Bellevuessa annokset ovat fine-dining "piperrystä" Paganassa annokset ovat rennommalla italialaisella tyylillä. Asiakkaan silmien alla liekitettävät annokset ovat ravintolassa aina ohjelmanumerona. Pagana sopii välimerelliseen tapaan perheille ja pukeutumiskoodi ei ole niin tarkkaa kuin Bellevuessa. Pöytävaraus on Paganaan myös suositeltava ja kannattaa huomioida ravintolan aukioloajat erityisesti. Ravintola ei ole auki kaikkina päivänä.

Terasa u Zlate Studne kokemuksia

Mietin, että pitäisikö Terasa u Zlate Studne listata suosituksina oikeastaan edellisen kirjoitukseni näköalapaikkoihin vai tänne ravintoloihin. Ravintolana en pidä Terasa u Zlate Studnea ihan edellisten Bellevuen ja Paganan veroisena mutta sen tarjoama terassinäköala Prahan kaupunkiin tekee siitä edelleen vierailun arvoisen. Ruoka on riittävän hyvää siihen, että ravintolasta ei tule sellainen olo, että täysin ratsastettaisiin pelkällä näköalalla. Päytävaraus on syytä olla ainakin jos haluat varmistaa parhaan näköalan.

Yllä olevat ravintolat Bellevue (ja sen sisarravintola Mlynec), Pagana ja Terasa u Zlate Studne ovat helppoja valintoja, jos haluat syödä Prahassa hyvän illallisen keskeisellä sijainnilla. Seuraavat ravintolat alla ovat sitten kasuaalimpia paikkoja ja sopivat hyvin rentoon arkisyömiseen ja niihin voit saapua sellaisena kuin olet.

****************************************************

Ravintolaketju Potrafena Husa kokemuksia

Potrafena Husa on paikallinen tsekkiläinen ravintoloiden miniketju. Potrafena Husa -ravintoloita löydät esimerkiksi ydinkeskusta (Narodni-kadulla lähellä Tescon tavarataloa) ja Smichovissa on Staropramenin rakennusten vieressä Potrafena Husa na Verandach -ravintola. Monet turistit haluavat Prahassa maistaa jotain paikallista mutta loppujen lopuksi pettyvät päätyessään paikalliseen tunkkaiseen ravintolaan, joka on usein täynnä kliseistä tsekkiläistä historiakrääsää. Potrafena Husa on tietyllä tapaa raikkaampi tuulahdus siistejä moderneja ravintoloita, joiden ruokalista on kuitenkin varsin perinteinen tsekkiläinen. Kokemukseni mukaan Potrafena Husa -ravintoloiden asiakaskunnassa on paljon paikallisia eli suosittelen Potrafena Husa -ravintoloita turistille, joka haluaa maistaa perinteistä tsekkiläistä ruokaa mutta ei halua tunkkaista tupakansavuista tsekkipubia.

Ravintola Vytopna kokemuksia - Kaljaa junalla pöytään on vaan niin hauska konsepti

Aloitetaan totuudesta. Ravintola Vytopna on mitä selkein turistikohde mutta hetken miettimisen jälkeen kuitenkin paljon positiivisemmalla tavalla kuin monet muut turistiansat. Ravintola Vytopna on erittäin perusravintola mutta sen erikoisuus on ravintolaan rakennettu junaraideverkosto, jossa kulkevat minijunat kuljettavat asiakkaiden tilaamia juomia. Tilaamasi tsekkioluen tai viinilasin tuo siis tarjoilijan sijaan pöytään minisähköjuna. Junanrakennusteollisuus on perinteinen tsekkiläinen teollisuudenala eli sinänsä junat ovat myös osa paikallista kulttuuria ja vaikka paikka on turistipaikka ovat hintojen turistilisät vielä jotenkin siedettävissä lukemissa. Ravintola Vytopnan alkuperäinen ravintola on aivan Vaclavske Namestin yläpäässä lähellä kansallismuseota ja sille on avattu sisarravintola myös ostoskeskus Palladiumiin. 

Cathedral Cafe Praha kokemuksia

Jos sinulle tulee nälkä Prahan vanhan kaupungin aukiolla, olet helposti ongelmissa. Olet turistiterassien sisäänheittäjien saartama ja nälkäisenä sorrut helposti astumaan paikkaan, jossa syöt ylihintaista huonolaatuista ruokaa ja saat vanhankaupungin aukiolla pyörivät kaupustelijat myyvät sinulle jotain syödessäsi. Siksi haluan tarjota yhden vaihtoehdon aivan vanhan kaupungin aukion kulmalta. Cathedral Cafe on aivan torin kulmalla mutta kuitenkin sen verran porttikongin sisäkautta menevällä sisäänkäynnillä, että sinne eivät turistimassat löydä. Sisällä olevien pöytien lisäksi ravintolalla on pieni sisäpihaterassi kesäkaudella. Cathedral Cafe on tunnelmallinen ja siellä on miellyttävän rento palvelu ja mikä parasta ruuhkaisen vanhan kaupungin turistivilinän keskellä siellä on yleensä varsin rauhallinen tunnelma. Cafe-nimestä huolimatta ravintolalla on lyhyet lounas ja illallislistat mutta toki sinne voi poiketa myös kahville tai lasilliselle juomia.

Restaurant u Jindrisske Veze kokemuksia aidosta tsekkipubista

Aiemmin mainitsemani Potrafena Husa on modernimpi tsekkipubiravintola mutta jos halua oikeasti perinteiseen ja aitoon tsekkipubiravintolaan Prahan keskustassa yksi mieleeni tuleva on u Jindrisske Veze, joka sijaitsee vain kivenheiton tai parin päässä Vaclavin aukiolta mutta suunnassa, jonne turistivirrat eivät yleensä suuntaudu. U Jindrisske Veze on lähimpänä aitoa vanhanaikaista tsekkipubia Prahan keskustassa ja valtaosa asiakkaista tosiaan on paikallisia. Hintataso on halpa. Uudet tupakkalait ovat Tsekissäkin rajoittaneet sisätupakointia mutta en usko, että tupankanhaju lähtee tämän paikan seinistä ja sisustuksesta ikinä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti