perjantai 9. helmikuuta 2018

Paikallisia ruokia ja juomia Prahassa

Aiemmin kirjoitin ravintolavinkkejä Prahaan omassa kirjoituksessaan. Nyt en puutu ravintoloihin tai kahviloihin mutta kerron hieman mitä paikallisia ruokia ja juomia kannattaa Prahassa maistaa tai ainakin harkita oman maun mukaan.

Tsekkiläisiä perinteisiä ruokia

Paistettu juusto, smazeny syr, on tsekkilläisistä paikallisista ruuista ehkä kaikkein helpoimmin lähestyttävä ja oma suosikkini. Paistettu juusto tsekkiläisittäin on leivitetty juustokappale, joka näyttää helposti kaukaa leivitetyltä kalaleikkeeltä mutta sisus on puolipehmeää juustoa. Paistettu juusto on tsekkiläisten arkiruoka ja erityisesti lounasaikaan sitä saattaa löytää paikallisten ravintoloiden lounaslistalta erittäin halvalla. Useimmissa hyvinkin arkisen näköisissä pubeissa tarjotaan Prahassa hyvin edullisia arkilounaita. Paistettu juusto tarjotaan yleensä ranskalaisten tai keitettyjen perunoiden ja tartar-kastikkeen kanssa. 


Kaikki karpista, wikipedian mukaan suurikokoinen makeanveden särkikala, tehdyt ruuat. Karppi on tsekeissä suosittu kala ja kaikki karpista tehdyt ruuat voidaan varmaan laajasti katsoen katsoa paikallisiksi, sillä Suomessa karppia tarjoillaan harvoin.

Knöödeleitä ja lihaa, knedliky paikallisella kielellä. Knöödelit ovat usein perunoista ja jauhoista tehtyjä palleroita, joita tarjoillaan lisukkeina erilaisille liharuuille. Keski-Euroopassa joissain maissa knöödeleihin saatetaan laittaa lihaakin, jolloin ne itsessään ovat jo pääruokia mutta tsekkiläisittäin knöödelit ovat yleensä perunapohjaisia ja lisukkeita erilaisille liharuuille. Knöödeleitä kannattaa maistaa jos löydät annoksen, jossa ne ovat itseäsi kiinnostavan lihan lisukkeena mutta ihan pelkästään niiden takia en ottaisi itselleni epämieluisaa annosta kokeiluun. Koska perunapohjaiset knöödelit ovat arvatenkin erittäin halpoja tehdä, niitä tarjoilltaan mielellään tsekkiläisinä erikoisuuksina pahimmissa turistiravintloissa ylihintaan huonolaatuisen lihan kanssa. Jos menet siihen turistikadun kaikkein turisteimpaan ravintolaan, jossa oli se kiva sisäänheittäjäkin, päädyt ehkä syömään perunaknöödeleitä ja huonoa lihakastiketta, jossa on huonoimpia ja kalvoisimpia lihanpaloja ja maksat siitä 300 CZK. 300 CZK ei sinänsä ole paljoa rahaa (vain vähä yli kympin) mutta sillä saisi Prahassa ihan hyvääkin ruokaa.

Kanaruuat luulla. Tsekeissä ravintoloissa on usein tarjolla paljon kanaruokia ja erilaiset kana-riisi annokset ovat paistetun juuston lisäksi tsekkiläisten arkilounaita. Kannattaa huomioida, että Prahassa kanaruuat tarjoillaan useimmiten luullisena eikä kanafileinä ilman luuta kuten suomalaisissa ravintoloissa.

Etikassa marinoidut kasvikset ja juurekset lisukkeina. Siinä missä pohjoismaissa yleensä annoksen sivussa tarjolla on pieniä määriä tuoreita kasviksia Tsekeissä kasviksia ei joko ole tai ne ovat marinoituja. Etikassa marinoidut paprikat, kurkut ja kaalit ovat tavanomaisia lisukkeita. Jos haluat tuoreita kasviksia tai salaatteja ne täytyy melkein tilata erikseen (side salads). Näissä lisukesalaateissakin saattaa iso määrä kasviksista olla tuoreiden sijaan etikkasäilykkeitä.


Paikalliset juomat Prahassa ja Tsekeissä

Olut. Tsekkiläiset vahvasti humaloidut lager-oluet ovat maan tärkeimpiä vientituotteita, jotka tunnetaan koko olutta juovassa maailmassa. Pilsner Urguellin tapaiset brändit ovat tunnettuja kaikkialla mutta Prahassa on tarjolla lukematon määrä erilaisia paikallisia oluita. Paikallisten oluiden puoleen houkuttelee yleensä myös hinta. Tuontioluet ovat usein merkittävästi paikallisia kalliimpia. Ei ole harvinaista, että pikkupullo Heinekenia maksaa 2x paikallisen ison tuopin verran. Prahassa ei ole etikettivirhe juoda olutta minkä tahansa ruuan ruokajuomana.

Becherovka ja muut yrittiviinat. Keskeinen Itä-Eurooppahan on yrttiviinojen luvattua maata ja tsekkiläisten panokset tähän makujen maailmaan ovat erityisesti Becherovka, joka on kanelin (kyllä, ihan totta kanelin makuinen viina?!) makuinen yrttiviina.

Slivivitz luumubrändi. Slivovitz on erityisesti tsekkiläisessä kulttuurissa usein mainittava perinteinen luumupohjainen väkijuoma, joka wikipedia kuvaileen luumubrändiksi.

Makuvinkki: Jos pitää maistaa perinteistä tsekkiläistä väkijuomaa ja olet epävarma saatko sen alas, ota Becherovka. Becherovka juodaan yleensä paukkuna mutta jos se ei mene alas sitä voi laimentaa pitkäksi juomaksi Spritella (itse asiassa Sprite ja Becherovka ei ole hullumpaa) mutta Slivovitziä et laimenna millään. Se on paras aina kiskaista lyhyenä paukkuna sillä sen sekoittaminen pitkäksi juomaksi vain pidentää tuskaa lisäämällä juotavan määrää mutta maku ei sanottavasti parane.

Tsekkiläinen absintti. Absinttihan on alunperin ranskalainen erittäin vahva alkoholijuoma, jonka karvaampia paljon tujonia sisältäviä versioita kutsutaan usein tsekkiläisiksi absinteiksi. Oikean absintin määriteltämästä ja mausta on useita eri koulukuntia, mutta totuus on, että Prahassa absintti on paljon esillä oleva juoma ja maassa on oikeasti pitkät absinttiperinteet. Tsekeissä absintti tarjoillaan usein rituaalilla, jossa tarjoiltuun absinttiin sytytetty sokeripala sytytetään palamaan. Absintin sisältämien yrttien huumaavista vaikutuksista on monta legendaa mutta totuus on se, että jo yksin 70% alkoholi riittää yleensä huumaamaan absintin nauttijan varsin nopeasti. Jos päädyt juomaan paukkuja tsekeissä huomaa siis, että normaali absinttipaukku Prahassa on yleensä 60-70% alkoholia ja ravintola-annokset eivät ole säädeltyjä 4cl annoksia kuten Suomessa joten yksi absinttipaukku vastaa helposti kahta vodkapaukkua suomalaisessa baarissa. Älä siis tilaa lärvilautaa (myydäänköhän sellaisia edes muualla kuin Suomessa) yksin.


Erityishuomiona mainittakoon vielä erilaiset kannabistuotteet kuten kannabissuklaat ja karkit, joita Prahassa myydään turisteille joissakin kaupoissa. Ne eivät kai ole erityisen perinteisiä tsekkiläisiä tuotteita eivätkä sisällä mitään kannabiksen huumaavia osia vaan ovat pääsääntöisesti turisteille kalliilla myytäviä rahastuksia. Käsittääkseni ne ovat varsin harmittomia mutta täysin turhia ja ylihintaisia tuotteita, joilla kerätään rahoja nuorilta turisteilta, joiden mielestä on hauskaa syödä kannabissuklaata.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti