tiistai 6. helmikuuta 2018

Lentoasemalta Prahan keskustaan - Praha lentokenttäbussi

Miten pääsen Prahan lentoasemalta keskustaan tai takaisin?

Prahan julkinen liikenne on mielestäni monessa suhteessa erinomainen. Suora bussi/juna/metrolinja lentoasemalle on kuitenkin asia, joka Prahasta puuttuu. Kun saavut Prahaan, ovat pääasialliset vaihtoehtosi päästä keskustaan seuraavat:

Prahan lentokenttäbussi 119 ja metro A

Prahan lentoasemalta lähtee bussi numero 119, joka on yleisimmin käytetty lentokenttäbussi. Prahan lentoasemalta keskustaan suunnatessa bussilla 119 pääsee Nadrazi Veleslavin -metroasemalle, jossa voit vaihtaa metrolinjaan A (kohti pääteasemaa Skalka). Jos olet menossa Prahan ydinkeskustaan Mustekin asema on ehkä keskeisin asema, jossa voit tarvittaessa myös vaihtaa metrolinjaa tai nousta raitiovaunuun. Vastaava toimii käänteisesti eli lentoasemalle mennessä kannattaa mennä metrolla Nadrazi Veleslavin -asemalle ja sieltä nousta lentokentälle meneviin busseihin. 

(Jos bussi 119 ei jostain syystä osu aikatauluihisi, voit myös selvittää vaihtoehtoisia tapoja busseilla 100, 323 ja 324 mutta yritän pitää lentokenttäbussiohjeeni yksinkertaisena.)

Bussi- ja metroyhdistelmä saattaa kuulostaa hankalalta mutta yhteys toimii kohtuullisen hyvin, jos:
  • sinulla ei ole suuria matkalaukkuja ja olet muuten liikuntakyvyltäsi normaali
  • saapuessasi Prahaan onnistut ostamaan matkaliput (ks. ohjeet alla)
Prahaan saapuvalle turistille suurin kynnys bussiin nousemisessa voi olla ensimmäinen haaste ostaa matkaliput. Liput eivät ole kalliita mutta ohjeistus lentokentällä on olematon ja pääosin tsekinkielistä. Bussikuskilta lippuja ei kannata kysellä, vaan ne tulee ostaa bussipysäkin automaatista, johon tarvitset kolikoita. Eli ensimmäiseksi sinulla pitää olla käteistä, jonka onnistut lentoasemalla rikkomaan niin, että saat automaattiin sopivia kolikoita, joilla voit sitten ostaa halvan lipun keskustaan. Käytännössä turistin kannalta relevantit liput lentokenttäbussiin ovat 90 min kertalippu ja 24 tunnin päivälippu, jos aiot käyttää julkista liikennettä Prahassa enemmänkin. Alla on kuvassa tyypillisen Prahalaisen bussilippuautomaatin kuva ja siihen merkittynä nuo mainitut liput. En muista onko lentoasemalla vielä tämä vanhempi malli vai uudempi elektroninen, joka osaa jopa englantia mutta joka tapauksessa törmäät näihin vanhoihin automaatteihin Prahassa vielä ja siksi niiden liput on syytä tuntea.


Prahan vanhemman mallinen bussilippuautomaatti ja siihen merkittynä tavallisimmat 90 min kertalippu ja 24h vuorokausilippu. Liput leimataan kulkuvälineeseen astuttaessa ja aika alkaa leiman osoittamasta kellonajasta. Prahassa on paljon matkalipuntarkastajia ja liput ovat halpoja eli pummilla ajaminen ei ole kannattavaa tai suositeltavaa. 

Über Prahan lentoasemalta keskustaan

Kuten aiemmassa Prahan huijauksia käsitelleessä kirjoituksessani kirjoitin, Prahassa takseja kannattaa välttää ja Über-kyytipalvelu on luotettavampi. Über tilataan ja maksetaan normaalisti Über-sovelluksella luottokortilla kuten muuallakin (jos palvelu ei ole sinulle tuttu kannattaa siihen perehtyä muualla) ja tilauksen yhteydessä vahvistetaan noutopaikka, johon kyytisi lentoasemalla tulee. Yleensä noutopaikat ovat kansainvälisen terminaalin aulan ylemmässä kerroksessa eli kun saavut tullitarkastuksen läpi tuloaulaan nouset hissillä tai liukuportailla yhden kerroksen ylös ja sovitut noutopaikat ovat edessäsi (ovia on A-E ja sovellus kertoo mille niistä autosi on tulossa). 

Paljonko maksaa Über Prahan lentoasemalta keskustaan? Edelliset kaksi matkaani (molemmat tältä vuodelta 2018 ja toinen Überin edullisimmalla Popilla ja toinen keskihintaisella) ovat maksaneet keskiarvona 395 CZK eli noin 15 EUR. Suurin osuus tulee toki keskustan päässä ruuhkista eli jos hotellisi on keskustan toisella puolella maksu voi helposti nousta tai vastaavasti jos keskusta-ajoa tulee vähän maksu pienenee. Mainitsemani 395 CZK on ollut arkipäivinä keskinkertaisessa ruuhkassa lähelle Mustekin metroasemaa.

Hotellien järjestämät kuljetukset

Koska monet hotellitkin ovat havahtuneet tilanteeseen, että Prahan taksit ovat epäluotettavia, he ovat alkaneet järjestää omia kyytipalveluitaan kohtuuhintaan. Jos kyytipalvelun hinta euroina on 20 tai 25 EUR kannattaa harkita sillä ero Überiin on alle 10 EUR.

Tsekin rautateiden Airport Express lentoaseman ja päärautatieaseman (Hlavni Nadrazi) välillä

Tsekin rautatieyhtiö CD (Ceske Drahy) hoitaa Airport Express (bussin tunnus AE) linjaa, joka liikennöi 30 minuutin välein Prahan lentoaseman ja juna-aseman väliä. Jos tarkoituksesi on jatkaa matkaa Prahasta junalla muualle Tsekkeihin, kannattaa ostaa Airport Express -lippu samalla kun ostat junalippusi. En ole itse kokeillut Airport Expressiä mutta kannattaa huomioida, että sen lipunmyynnistä vastaa paikallinen junayhtiö ja normaalit bussiliput eivät käy Airport Expressiin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti