maanantai 5. helmikuuta 2018

Praha huijaus - Kolme vinkkiä Prahaan matkaavalle (taksi, rahanvaihto ja taskuvarkaat Prahassa)

Onko Prahassa turvallista? 


Kokoonsa ja turistimääriinsä nähden Praha on erittäin turvallinen paikka. Henkensä ja terveytensä puolesta Prahassa ei oikeastaan joudu pelkäämään kuin äärimmäisen harvoin (en ole pelännyt kuin kerran ja sekin jalkapallo-otteluun liittyvän huliganismin vuoksi) ja rahaan ja maalliseen omaisuuteen kohdistuvat huijaukset ja varkaudetkin pystyy välttämään suhteellisen helposti muutamalla perusasialla.

Praha taksi -Älä käytä taksia, huijaus on erittäin todennäköinen

Prahassa on monenlaisia takseja. Monet matkaoppaat suosittelevat valitsemaan luotetun taksiyhtiön, kuten esimerkiksi AAA-taksin, autoja. Oma vinkkini Prahaan on se, että lähtökohtaisesti älä käytä taksia, piste. Prahassa on yksi Euroopan parhaiten toimivia julkisia liikenteitä ja metrot, bussit ja raitiovaunut kulkevat myöhään yöhön ja päiväliput tai 72h liput ovat naurettavan halpoja. Jos julkinen liikenne ei ole sinua varten käytä Überiä. Prahassa on suuri tarjonta Über-autoista ja saat sovelluksella auton keskusta-alueella lähes aina muutamassa minuutissa kaikkialle muualle paitsi vanhan kaupungin kapeimmille kujille. Jos aivan äärimmäisessä hädässä joudut käyttämään taksia, valitse silloin AAA-yhtiön taksi mutta huomioi, että kilpailijoilla on lähes samannäköisiä kopiologoja autoissaan. Vaikka AAA-takseja sanotaan luotettaviksi, ovat nekin yrittäneet monenlaisia jekkuja. Normaalitemppu on se, että väitetään korttipäätteen olevan epäkunnossa ja vaihtorahat lasketaan mitensattuu tai muuta vastaavaa. Ilman taksamittaria kulkeviin yksittäisiin takseihin en koskisi pitkällä tikullakaan. Huijaus ei ole mahdollista vaan jopa erittäin todennäköistä.

Rahanvaihto - Älä vaihda rahaa rahanvaihtopisteellä, huijaus on erittäin todennäköinen

Prahassa on lukuisia rahanvaihtokioskeja ja -toimistoja. Yksikään niistä ei tarjoa eurojen tai dollarien vaihtamiseen paikallisiksi Tsekin korunoiksi parempia valuuttakursseja kuin Visa tai Mastercardin -vaihtokurssi on. Nosta siis paikallinen käteinen suurten paikallisten pankkien (CSOB, Ceska Spotitelna tai Komercni banka) automaateista. Älä niissäkään valitse automaatin tarjoamaa valuuttakurssimuunnosta vaan anna muunnon tapahtua Visa- tai MasterCard-korttisi vaihtorkurssilla. Sama pätee muuten kauppojen maksupäätteillä. Älä niissäkään (Ei Prahassa eikä missään muuallakaan) valitse maksupäätteen tarjoamaa muuntokurssia vaan maan alkuperäinen valuuttasumma. Tällöin valuuttamuunnon tekee luottokorttiyhtiösi ja kurssi on lähes poikkeuksetta vähintäänkin sama tai parempi.

Taskuvarkaat - Älä pidä käsilaukkua esillä tai lompakkoa takataskussa

Prahassa on taskuvarkaita. Ne ovat kuitenkin taitavia profiloimaan uhrinsa. Kaupungissa, jossa käy vuodessa miljoonia turisteja, riittää joka päivälle uhreja, joilla on lompakko esillä takataskussa tai käsilaukku huolettomasti. Mihinkään erikoisturvatoimiin ei välttämättä siis tarvitse ryhtyä mutta muista aina Prahassa, että älä ole se turistimassan helpoimmin ryöstettävän näköinen toope. Erityisesti Prahan linnan alue ja sinne vievät raitiovaunut, Kaarlen sillan lähistö ja vanhankaupunginaukio ovat taskuvarkaiden ydinalueita. Samoin turistien suosimat baarit, joissa rahoistaan ja maksukorteistaan kannattaa olla tarkka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti