maanantai 5. helmikuuta 2018

Praha yhdessä päivässä - Prahan must see -nähtävyydet

Tämän blogitekstin innoittaja on oikeastaan liikematkalle Prahaan matkustanut ystäväni, joka kysyi minulta Prahan must see -nähtävyydet, jotka hänen kannattaisi kiertää, kun hänellä oli seminaarimatkallaan vajaa päivä aikaa ennen lennon lähtöä tutustua Prahaan.

Vanhan kaupungin aukio, Kaarlen silta ja Vaclavin aukio (Prahan pikakierros)

Prahan ydinkeskustan keskeisin timantinkova ydin on Vaclavin aukion, vanhankaupungin aukion ja Kaarlen sillan muodostama kolmio. Jos olet Prahassa ensikertalaisena oleva liikematkaaja, ja sinulla on vain kaksi tuntia palaverin jälkeistä aikaa ennen paluulentoasi, nouse metrosta Mustekin metroasemalta Vaclavin aukiolle, joka on nykyään kauppa- ja ostosaluetta. Vaclavin aukiolla katso sen yläpäässä olevaa kansallismuseota ja pyörähdä ostamassa mahdolliset tuliaiset mutta älä missään nimessä tuhlaa aikaasi ja rahaasi syömällä Vaclavin aukiolla. Otettuasi selfien ja ostettuasi tuliaiset voit jatkaa kohti vanhan kaupungin aukiota kävellen. Matka vie alle 10 minuuttia. 

Vanhan kaupungin aukiolla on ympäröivien historiallisten rakennusten lisäksi uskonpuhdistuksen esi-isän Jan Husin muistopatsas ja Prahan astronominen kello. (Kello on tätä kirjoitettaessa remontissa mutta silti sadat turistit näyttävät tulevan katsomaan rakennustelineitä, joiden takana se on.) Vanhan kaupungin aukiolla terassejaan pitäviin ravintoloihin ei kiireisen matkailijan kannata myöskään tuhlata aikaansa. Parempi (hinnaltaan ei kovin edullinen eikä ravintola erikoinen mutta näköaloiltaan hieno) vaihtoehto on mennä viereisen U Prince -hotellin kattoterassille (https://www.terasauprince.com/terrace). Jos kerran pitää maksaa turistilisää, niin tässä paikassa sille saa sentään parempaa vastinetta näköalojen muodossa kuin maatason terasseilla, jotka ovat vähintään yhtä kalliita ja ankeampia. 

Vanhan kaupungin aukiolta suunta käy kohti viimeistä kolmatta must see -kohdetta, joka on Kaarlen silta. Kaarlen silta on täynnä katumuusikoita, kaupustelijoita ja sillan tukkivia selfien ottajia. Jos haluat katsella siltaa yläperspektiivistä, sen itäpään (se suunta mistä tulet vanhasta kaupungista) torniin pääsee nousemaan pientä rahallista korvausta vastaan. Tornista katsellessa sillan arkkitehtuurista pääsee nauttimaan eri tavalla kuin katukaupustelijoita väistellessä ja näyttelyssä kerrotaan myös sillan mielenkiintoisesta historiasta. Samaan lippuun kuuluu myös pääsy tornin kellarin pienoisnäyttelyyn, jossa on esillä sillan läheltä joesta nostetuista hauskoista tai erikoisista esineistä. 

Ilman yllä mainittua terassikäyntiä tämä turistikierros on mahdollista tehdä jopa alle tunnissa eli Prahan kolme must see -nähtävyyttä voi kiertää tarvittaessa todella nopeastikin.

Prahan linna

Aikataulusyistä jätin edellisestä Prahan pikakierroksesta pois Prahan neljännen must see -nähtävyyden eli Prahan linnan. Prahan linna ei oikeastaan ole yksi linna vaan linna-alue, jossa on valtion päämiehen virka-asunto, St Vituksen (joo se on tosi hauska nimi) katedraali, Lobkovicien palatsi ja muita vanhoja rakennuksia. St. Vituksen katedraaliin pääsee tutustumaan ilmaiseksi tiettyihin osiin ja rahalla tarkemmin, Lobkovicien palatsista on tehty mielenkiintoinen museo ja taidenäyttely (maksullinen, kohtuuhintainen, kierros 45-120 min) ja lisäksi linnan puutarha kannattaa kiertää. Kaikkiaan linnalla menee minimissään (St Vituksen ilmaiset osat, piha-alueen ihmettelyä ja puutarhaa sekä mahdollinen vahdinvaihto) tunti mutta mikäli lisäksi menee St Vituksen katedraalin kierroksille ja Lobkovicien palatsiin voi siellä helposti viettää tunteja. 

Oma suosikkini Prahan linnalla vierailulla on kuitenkin sieltä alaspäin Mala Stranalle johtavat portaat. Tunnelmallisilla portailla on koko ajan näkymä edessä alhaalla siintävään kaupunkiin. Suosittelenkin linnalle menoa raitiovaunulla (tai Überillä) mutta paluuta kävellen näköalojen vuoksi. Prahan linnalta alas tulevat portaat päättyvät hyvin lähelle Lennon Wallia, jossa voi käydä katsomassa sosialismin aikaisia graffiteja. Lennon Wallin historia lyhyesti on se, että Tsekkoslovakian sosialistihallinnon aikana länsimaisen populaarimusiikin ollessa kiellettyä toisinajattelijoilla ja länsimaisia rock-levyjä maahan salakuljettaneilla oli Lennonin kuoltua 1980 tapana käydä tekemässä tähän tiettyyn muurinpätkään Beatles ja John Lennon -aiheisia graffiteja. Sinänsä graffiteissa ei ole paljoa nähtävää mutta tarina on toki maan historian kannalta mielenkiintoinen ja merkittävä. Vaikka Tsekkoslovakia oli paperilla varsin tiukkaan johdettu sosialistinen maa, kupli pinnan alla monenlaista toimintaa, jota viranomaiset koittivat estää mutta usein laihoin tuloksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti