torstai 8. helmikuuta 2018

Kuuluuko ravintolassa jättää tippiä Prahassa ja muita yleisiä käytösvinkkejä Prahaan

Kokosin tähän julkaisuun muutamia yleisiä käytösvinkkejä Prahaan matkaaville alkaen siitä mikä on sopiva tipin määrä ja millainen dress code ravintoloihin on.

Kuuluuko ravintolassa jättää tippiä ja mikä on sopiva tipin määrä? 

Kyllä, Prahassa lähes poikkeuksetta asiakkaiden odotetaan jättävän tippiä kahviloissa ja ravintoloissa ja palvelu ei sisälly hintaan mutta paikalliset jättävät paljon vähemmän tippiä kuin turistit yleensä ajattelevat olevan tarpeen. Monessa lähteessä ohjeistetaan 10% olevan hyvä palveluraha ja voisin sanoa sen olevan vähintään riittävä. Paikalliset jättävät ravintoloihin paljon pienempiäkin juomarahoja eikä kukaan pidä sitä epäsoveliaana. 5-10% on oikein hyvä ja haarukka tulee käytännössä käteisellä maksaessa aika leveäksi kun yleensä mielellään pyöristää summia tasa satasiin tai viisikymppisiin. Oikeastaan soveliaasta juomarahan määrästä ei kannata Prahassa liikaa stressata. Alla on oikeastaan muutama tärkeämpi ohje siitä, miten jätät juomarahan.

Paras tapa juomarahaan on, jos osaat kommunikoida heti laskun saatuasi mihin summaan haluat laskun pyöristää. Saatuasi laskun 460 CZK sanot haluavasi maksaa 500 CZK jne. Kielivaikeuksien vuoksi tämä voi olla joskus hankalaa mutta se olisi suositeltavin tapa. Jos tämä ei jostain syystä onnistu, palauta ylimääräinen osuus vaihtorahastasi heti äläkä jätä sitä pöytään poistuessasi tai älä varsinkaan ota niitä mukaasi ja tee tipin antamisesta isoa numeroa esimerkiksi antamalla juomarahaa kovaäänisesti tarjoilijalle poistuessasi. Juomarahan jättäminen on paikallisesti erittäin normaali ja arkinen tapahtuma joten mitä arkisemmin ja luontevammin saat sen yhdistettyä laskun maksuun heti alussa sitä parempi.

Baareissa, joissa tilataan tiskiltä itse juomat, tippiä ei odoteta jätettävän varsinkaan yksittäisten juomien tilaamisesta. Sen sijaan pöytiintarjoiluun tippiä yleensä odotetaan.

Miten jätän tippiä kortilla maksaessa?

Prahan keskustan lähes kaikissa ravintoloissa käy nykyään kortti joten tipin/juomarahan maksaminen debit- tai kredit-kortilla maksaessa on aina mietittävä erikseen. Osassa ravintoloista maksupäätteet tarjoavat mahdollisuutta maksaa juomaraha myös kortilla mutta itse en sitä usein käytä. Jos sinulla on juomarahaksi sopivan kokoinen määrä käteistä, voit antaa ne suoraan tarjoilijalle samalla kun ojennat korttisi laskun suorittamiseksi kortilla.

Dress code Prahan ravintoloissa ja yöelämässä

Yleisesti ottaen baareissa, ravintoloissa ja yöelämässä dress code on varsin vapaa. Fine dining -ravintoloihin odotetaan siistejä asuja ja monissa trendiyökerhoissa ja klubeilla ihmiset ovat panostaneet ulkonäköönsä paljon mutta varsinaisia rikottavia sääntöjä on vähän. Jos pukeudut tilanteeseen kuin pukeutuisit Suomessa vastaavaan, tuskin teet virhettä. 

Älä yritä matkustaa pummilla julkisessa liikenteessä Prahassa

Pummilla, siis ilman matkalippua, matkustaminen on teknisesti helppoa Prahan julkisessa liikenteessä, mutta erittäin huono valinta. Ensinnäkin matkaliput Prahan julkisiin ovat halpoja ja turistin on helppo hankkia 24h tai 72h matkalippuja ja toiseksi matkalipun tarkastajia on Prahassa varsin runsaasti joten kiinnijäämisriski on suuri. Matkalipuntarkastajat ovat useimmiten siviiliasuisia joten tarkastajien osuessa kohdalle sinulla ei ole mitään mahdollisuutta paeta ennen tarkastusta.

Juo vapaasti mutta älä humallu

Tsekki on olutmaa ja keskieurooppalaiset viinitkään eivät tule kaukaa. Siksi suhtautuminen mietoihin alkoholijuomiin erityisesti on erittäin vapaata ja arkipäiväistä. Kukaan ei Tsekeissä mieti voinko ottaa yhden oluen. Tottakai voit ottaa yhden. Toisaalta humaltumista ei lähtökohtaisesti pidetä toivottavana. On vain vähän tilanteita, joissa et voisi nauttia paria olutta tai lasia viiniä, mutta humalainen käytös ei ole varsinkaan päiväsaikaan toivottavaa. Yöelämässä sitä toki ymmärretään paremmin.

Älä ota yhtään alkoholia jos ajat autoa! Promilleraja Tsekeissä on 0 promillea

Vaikka alkoholiin Tsekeissä muuten suhtaudutaan vapautuneesti, liikenteessä on nollaraja. Et siis voi ottaa yhtään olutta, jos ajat autoa Tsekeissä tai Slovakiassa sillä pienikin määrä alkoholia johtaa rangaistukseen. Nolla promillea ennen kuin nouset auton rattiin Prahassa.

Muutamia yleisiä turistirahastuksia ja miten pääsen niistä kohteliaasti ohi

Erilaisia kerjäläisiä ja kaupustelijoita Prahassa toki näkee mutta en sanoisi niitä olevan sen enempää kuin muissakaan Euroopan isoissa kaupungeissa. Ravintoloissa seurueita lähestyvät satunnaisesti ruusukauppiaat, trubaduurit ja muut rahanruinaajat. Prahan vanhan kaupungin aukiolla on omalaatuinen joukkonsa valokuvaajia, jotka pyytävät saada ottaa valitsemistaan ihmisistä kuvia ja palaavat hetken päästä myymään heistä tekemiään kuvatauluja, kuva-avaimenperiä tai jotain muuta. Toki osa niistä saattaa olla ihan hauskoja matkamuistoja, mutta jos aikomuksesi ei ole ostaa sellaista, kieltäydy tuntemattoman kuvaajan kuvauksesta heti alkumetreillä niin vältät kiusallisen paineen ostaa.

Sisäänheittäjät ravintoloihin. Lähtökohtaisesti millään hyvällä ravintolalla ei Prahassa ole sisäänheittäjää. Jos ravintolalla on sellainen, se on syy olla menemättä sinne. Tarjoilijat omissa työvaatteissaan saattavat houkutella asiakkaita toki terasseilla, mutta jos ravintolalla on hassuun asuun pukeutunut kylttiä kantava asiakashoukuttelija, jätä se väliin.

Kiertoajelut "vanhoilla historiallisilla autoilla" ovat rahastuksia. Autot eivät ole oikeasti vanhoja vaan halpoja replikoita ja hinnat ovat suhteettoman kovat. Jos sinulla on liikuntarajoite tai vastaava, kiertoajelu voi olla ainoa tapa tutustua Prahaan sillä katuja ei keskiajalla tehty liikuntarajoitteisia ajatellen.

Käärmeiden ja muiden eksoottisten eläinten esittelijät toimivat niin, että he esittelevät ja tarjoavat turisteille mahdollisuutta koskettaa esimerkiksi käärmettä tai muuta outoa eläintä ja palvelun hinta kerrotaan vasta kun olet jo sen tehnyt. Koeta välttää näitä heti alkuunsa ja jos sinulta pyydetään enemmän kuin 100 tai 150 CZK kieltäydy maksamasta. Muutama euro turistihuvista on ehkä ok mutta älä maksa omaisuuksia tällaisesta.

Captain Candy karkkikauppoja on Prahan keskustassa useampia ja ne ovat erittäin houkuttelevia suurine irtokarkkivalikoimineen. Captain Candy on muuten ihan ok kauppa mutta lue hinta ajatuksella. Captain Candyn irtokarkit ovat erittäin kalliita jopa suomalaisiin hintoihin verrattuna. Muuten kaupassa ei kai ole mitään huijausta ja hinta lukee ihan selkeästi seinällä mutta monet turistit eivät vain tajua valuutan arvoa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti