maanantai 5. helmikuuta 2018

Parhaat shoppailuvinkit Prahaan - Ostoksilla Prahassa

Käyvätkö luottokortit Prahassa? - Amex ja Diners' Club Prahassa

Prahan keskustassa luottokorttimaksujen tilanne on varsin samanlainen kuin Helsingin keskustassakin. Visa- ja Mastercard-luottokorteilla voi maksaa lähes kaikkialla mutta American Express ja Diners' Club -luottokortit käyvät lähinnä hotelleissa, kalliimmissa ravintoloissa ja kaupoissa sekä merkkiliikkeissä. Visalla ja Masterilla pärjää siis Prahassa mainiosti lähes ilman käteistä mutta Amex ja Diners' Club ainoina kortteina tuottavat ongelmia. 

Hintataso Prahassa? Onko Prahassa halpaa?

On, Prahassa on useimmissa tuotteissa ja palveluissa merkittävästi alempi hintataso. Ravintolassa syöminen ja juominen, julkinen liikenne, monet palvelut ja perusvaatteet (ei luxusbrändit) ovat Prahassa edullisia suomalaiseen hintatasoon tottuneelle. Elektroniikan merkkituotteet eivät ole Prahassa välttämättä yhtään Suomea halvempia mutta valikoimista saattaa kyllä löytyä edullisempia merkkejä, joita ei Suomessa myydä. Luxus-vaatteet, merkkikäsilaukut ja vastaavat ovat normaalihinnoiltaan aivan samaa tasoa kuin pohjoismaissa mutta alennusmyynneissä nähdään usein paljon isompia alennusprosentteja kuin mihin Suomessa on totuttu. 

Missä ovat Prahan keskustan parhaat shoppailualueet?

Prahassa kauppoja on laajalti keskustassa mutta tiivein shoppailualue alkaa Vaclavin aukiolta, jossa on esimerkiksi Debenham's, C&A, Reserved (Zaran itäeurooppalainen kilpailija), New Yorker ja erityisesti täytyy mainita Batan monikerroksinen kenkäostajan unelmakohde.  Vaclavin aukiolta lähtevä poikkikatu Na Prikope on Prahan "the shoppailukatu". Na Prikope on listattu kiinteistösijoittajien listoilla Euroopan merkittävimpien ostoskatujen joukkoon ja sen liiketilavuokrat ovat huimia. Na Prikopella ovat esimerkiksi Zara, Deichmann-kenkäkauppa, Hamley's lelukauppa, Cerna Ruze -ostoskeskus (pienempiä merkkiliikkeitä) ja Next-vaateliike. Na Prikopen toisessa päässä vastaan tuleekin Prahan keskustan suurin ostoskeskus Palladium, jossa on kymmeniä vaateliikkeitä, Euronics-elektroniikkamyymälä, ravintolamaailma jne. Tämä Vaclavin aukion, Na Prikopen ja Palladiumin seutu on Prahan tärkeintä shoppailualuetta. Palladiumin vierestä löytyy vielä Kotva-tavaratalo, joka on varsin perinteikäs sekä hyvässä että pahassa ja Kotvan vireisissä kortteleissa on monia high end -brändien merkkiliikkeitä. Kalliimpia merkkiliikkeitä löytyy lisäksi paljon vanhan kaupungin aukiolta pohjoiseen lähtevältä Parizska-kadulta. Edellisten shoppailumahdollisuuksien lisäksi mainittakoon vielä Narodni-kadulla oleva Tesco-tavaratalo ja Andel-metroaseman vieressä oleva Novy Smichov -ostoskeskus. 

Prahan outlet-ostoskeskukset?

Fashion-Arena Outlet-keskus sijaitsee Prahan keskustan ulkopuolella ja sen Prahan suurin outlet-keskus. Fashion-Arenalla on oma shuttle bus -kuljetus keskustasta mutta sinne pääsee myös raitiovaunulla 5 tai metron ja bussin yhdistelmillä. Matka-aikaa menee molemmilla yli puoli tuntia. Fashion-Arena on iso ja ostettavaa on mutta läheskään kaikki tuotteet eivät ole huippuhalpoja. Outlet-ostajan on siis tiedettävä hintataso ja osattava ostaa, jos haluaa tehdä Fashion-Arenasta löytöjä.

Pienempiä halpakauppoja (usein halpaa kiinalaista krääsää ja Tiger-kaupan tyylistä tavaraa) on keskustassa esimerkiksi Palladiumin kulmalta lähtevällä Na Porici -kadulla. Laukkujen ja kenkien hauska outlet-myymälä on Narodni-kadulla aivan Tescon tavaratalon läheisyydessä hieman Mustekin metroaseman suuntaan (ks. kuva alla). Tässä outlet-myymälässä on suuri valikoima kenkiä, joiden lähtöhinnat ovat edullisimmillaan 150 CZK (<10 eur). Mitään huippulaatua kengät eivät tuolla hinnalla tietenkään ole mutta hintaansa nähden halpakengät ovat yllättävän hyvälaatuisia.


Kenkien ja laukkujen Outlet-myymälä Prahan keskustassa, kuva Google StreetView-kuvakaappaus

Mitä Prahasta kannattaa ostaa?

Edullisimpia ostoksia Prahasta saattaa tehdä ihan perusvaatteiden ja kenkien osalta. Hyvälaatuisia perusvaatteita, kenkiä ja laukkuja Prahasta saattaa saada paljon Suomea edullisemmin. Luxus-tuotteissa löytöjä tekee lähinnä alennusmyyntien aikaan sillä lähtöhinnat ovat Prahassakin korkealla mutta alet isommat kuin Suomessa. Elektroniikkaa en Prahasta ole juuri ostanut kuin siellä ollessa akuuttiin käyttötarpeeseen. Elektroniikka ja esimerkiksi matkapuhelimet eivät merkkien osalta ole juuri lainkaan Suomea halvempia. Matkapuhelimissa tosin on enemmän tarjolla kiinalaisia halpamerkkejä, joita ei välttämättä Suomessa laajalti myydä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti