perjantai 9. helmikuuta 2018

Paikallisia ruokia ja juomia Prahassa

Aiemmin kirjoitin ravintolavinkkejä Prahaan omassa kirjoituksessaan. Nyt en puutu ravintoloihin tai kahviloihin mutta kerron hieman mitä paikallisia ruokia ja juomia kannattaa Prahassa maistaa tai ainakin harkita oman maun mukaan.

Tsekkiläisiä perinteisiä ruokia

Paistettu juusto, smazeny syr, on tsekkilläisistä paikallisista ruuista ehkä kaikkein helpoimmin lähestyttävä ja oma suosikkini. Paistettu juusto tsekkiläisittäin on leivitetty juustokappale, joka näyttää helposti kaukaa leivitetyltä kalaleikkeeltä mutta sisus on puolipehmeää juustoa. Paistettu juusto on tsekkiläisten arkiruoka ja erityisesti lounasaikaan sitä saattaa löytää paikallisten ravintoloiden lounaslistalta erittäin halvalla. Useimmissa hyvinkin arkisen näköisissä pubeissa tarjotaan Prahassa hyvin edullisia arkilounaita. Paistettu juusto tarjotaan yleensä ranskalaisten tai keitettyjen perunoiden ja tartar-kastikkeen kanssa. 


Kaikki karpista, wikipedian mukaan suurikokoinen makeanveden särkikala, tehdyt ruuat. Karppi on tsekeissä suosittu kala ja kaikki karpista tehdyt ruuat voidaan varmaan laajasti katsoen katsoa paikallisiksi, sillä Suomessa karppia tarjoillaan harvoin.

Knöödeleitä ja lihaa, knedliky paikallisella kielellä. Knöödelit ovat usein perunoista ja jauhoista tehtyjä palleroita, joita tarjoillaan lisukkeina erilaisille liharuuille. Keski-Euroopassa joissain maissa knöödeleihin saatetaan laittaa lihaakin, jolloin ne itsessään ovat jo pääruokia mutta tsekkiläisittäin knöödelit ovat yleensä perunapohjaisia ja lisukkeita erilaisille liharuuille. Knöödeleitä kannattaa maistaa jos löydät annoksen, jossa ne ovat itseäsi kiinnostavan lihan lisukkeena mutta ihan pelkästään niiden takia en ottaisi itselleni epämieluisaa annosta kokeiluun. Koska perunapohjaiset knöödelit ovat arvatenkin erittäin halpoja tehdä, niitä tarjoilltaan mielellään tsekkiläisinä erikoisuuksina pahimmissa turistiravintloissa ylihintaan huonolaatuisen lihan kanssa. Jos menet siihen turistikadun kaikkein turisteimpaan ravintolaan, jossa oli se kiva sisäänheittäjäkin, päädyt ehkä syömään perunaknöödeleitä ja huonoa lihakastiketta, jossa on huonoimpia ja kalvoisimpia lihanpaloja ja maksat siitä 300 CZK. 300 CZK ei sinänsä ole paljoa rahaa (vain vähä yli kympin) mutta sillä saisi Prahassa ihan hyvääkin ruokaa.

Kanaruuat luulla. Tsekeissä ravintoloissa on usein tarjolla paljon kanaruokia ja erilaiset kana-riisi annokset ovat paistetun juuston lisäksi tsekkiläisten arkilounaita. Kannattaa huomioida, että Prahassa kanaruuat tarjoillaan useimmiten luullisena eikä kanafileinä ilman luuta kuten suomalaisissa ravintoloissa.

Etikassa marinoidut kasvikset ja juurekset lisukkeina. Siinä missä pohjoismaissa yleensä annoksen sivussa tarjolla on pieniä määriä tuoreita kasviksia Tsekeissä kasviksia ei joko ole tai ne ovat marinoituja. Etikassa marinoidut paprikat, kurkut ja kaalit ovat tavanomaisia lisukkeita. Jos haluat tuoreita kasviksia tai salaatteja ne täytyy melkein tilata erikseen (side salads). Näissä lisukesalaateissakin saattaa iso määrä kasviksista olla tuoreiden sijaan etikkasäilykkeitä.


Paikalliset juomat Prahassa ja Tsekeissä

Olut. Tsekkiläiset vahvasti humaloidut lager-oluet ovat maan tärkeimpiä vientituotteita, jotka tunnetaan koko olutta juovassa maailmassa. Pilsner Urguellin tapaiset brändit ovat tunnettuja kaikkialla mutta Prahassa on tarjolla lukematon määrä erilaisia paikallisia oluita. Paikallisten oluiden puoleen houkuttelee yleensä myös hinta. Tuontioluet ovat usein merkittävästi paikallisia kalliimpia. Ei ole harvinaista, että pikkupullo Heinekenia maksaa 2x paikallisen ison tuopin verran. Prahassa ei ole etikettivirhe juoda olutta minkä tahansa ruuan ruokajuomana.

Becherovka ja muut yrittiviinat. Keskeinen Itä-Eurooppahan on yrttiviinojen luvattua maata ja tsekkiläisten panokset tähän makujen maailmaan ovat erityisesti Becherovka, joka on kanelin (kyllä, ihan totta kanelin makuinen viina?!) makuinen yrttiviina.

Slivivitz luumubrändi. Slivovitz on erityisesti tsekkiläisessä kulttuurissa usein mainittava perinteinen luumupohjainen väkijuoma, joka wikipedia kuvaileen luumubrändiksi.

Makuvinkki: Jos pitää maistaa perinteistä tsekkiläistä väkijuomaa ja olet epävarma saatko sen alas, ota Becherovka. Becherovka juodaan yleensä paukkuna mutta jos se ei mene alas sitä voi laimentaa pitkäksi juomaksi Spritella (itse asiassa Sprite ja Becherovka ei ole hullumpaa) mutta Slivovitziä et laimenna millään. Se on paras aina kiskaista lyhyenä paukkuna sillä sen sekoittaminen pitkäksi juomaksi vain pidentää tuskaa lisäämällä juotavan määrää mutta maku ei sanottavasti parane.

Tsekkiläinen absintti. Absinttihan on alunperin ranskalainen erittäin vahva alkoholijuoma, jonka karvaampia paljon tujonia sisältäviä versioita kutsutaan usein tsekkiläisiksi absinteiksi. Oikean absintin määriteltämästä ja mausta on useita eri koulukuntia, mutta totuus on, että Prahassa absintti on paljon esillä oleva juoma ja maassa on oikeasti pitkät absinttiperinteet. Tsekeissä absintti tarjoillaan usein rituaalilla, jossa tarjoiltuun absinttiin sytytetty sokeripala sytytetään palamaan. Absintin sisältämien yrttien huumaavista vaikutuksista on monta legendaa mutta totuus on se, että jo yksin 70% alkoholi riittää yleensä huumaamaan absintin nauttijan varsin nopeasti. Jos päädyt juomaan paukkuja tsekeissä huomaa siis, että normaali absinttipaukku Prahassa on yleensä 60-70% alkoholia ja ravintola-annokset eivät ole säädeltyjä 4cl annoksia kuten Suomessa joten yksi absinttipaukku vastaa helposti kahta vodkapaukkua suomalaisessa baarissa. Älä siis tilaa lärvilautaa (myydäänköhän sellaisia edes muualla kuin Suomessa) yksin.


Erityishuomiona mainittakoon vielä erilaiset kannabistuotteet kuten kannabissuklaat ja karkit, joita Prahassa myydään turisteille joissakin kaupoissa. Ne eivät kai ole erityisen perinteisiä tsekkiläisiä tuotteita eivätkä sisällä mitään kannabiksen huumaavia osia vaan ovat pääsääntöisesti turisteille kalliilla myytäviä rahastuksia. Käsittääkseni ne ovat varsin harmittomia mutta täysin turhia ja ylihintaisia tuotteita, joilla kerätään rahoja nuorilta turisteilta, joiden mielestä on hauskaa syödä kannabissuklaata.







Praha lasten kanssa - Vinkkejä ja kokemuksia lasten kanssa Prahassa

Useimmat mieltävät Prahan loistavaksi viikonloppumatkakohteeksi aikuisille hieman ihastelemaan vanhaa kaupunkia ja ehkä näön vuoksi käymään yhdessä museossa ennen kuin siirrytään nauttimaan halpaa tsekkiläistä olutta. Praha on kuitenkin myös erinomainen kohde lasten kanssa matkailuun. Kokosin alle muutamia yleisiä vinkkejä lasten kanssa liikkumisesta Prahassa ja sen jälkeen kivoja lapsille mieleisiä vierailukohteita Prahassa.

Yleisiä asioita lasten kanssa liikkumisesta Prahassa

Vaikka Prahan vanha kaupunki on osittain ahdas ja kadut ja jalkakäytävät kapeita, ei Praha ole kuitenkaan kovin hankalaa maastoa liikkua lastenvaunujen tai -rattaiden kanssa. Prahan linnan seutua ja Petrinin kukkulaa lukuunottamatta korkeuserotkin ovat aika maltillisia. Prahassa esteettömyyteen ja lastenrattaiden kanssa liikkumiseen on panostettu yllättävän paljon ja verrattuna esimerkiksi Espanjaan ja Italiaan Prahassa on varsin helppoa liikkua lasten kanssa.

Julkisessa liikenteessä ainakin useimmilla metroasemilla on hissit ja raitiovaunuista yli puolet on matalalattiaivaunuja. Jos jotakin miinusta pitää sanoa niin se, että raitiovaunuista on vaikea etukäteen tietää mikä linja olisi uudempaa matalaa mallia ja mikä vaunu on vanhaa korkeampaa raitiovaunumallia. Bussia perusturisti tarvitsee Prahassa varsin harvoin ja bussit ovat hyvin samantyyppisiä kuin Suomenkin lähiliikenteen bussit.

Hotelleista löytyy Prahassa perhehuoneita oikein hyvin ja Airbnb ja muut asunnonvälityspalvelut ovat avanneet matkaileville lapsiperheille paljon hyviä majoitusvaihtoehtoja. Ravintoloissa on nykyään Prahassa varsin mukavasti lastenlistoja ja niissäkin paikoissa, joissa ei ole on usein pastoista ja monista annoksista tehtävissä puolikkaita annoksia. Hintataso on myös Prahassa sen verran edullisempi, että usein aikuisten ruoka-annos saattaa maksaa saman verran kuin Helsingissä lastenannos joten lapselle voi tilata myös aikuisten annoksia menemättä konkurssiin, vaikka toki ruuan tuhlaaminen onkin hieman typerää.

Vierailukohteita Prahassa lasten kanssa

Prahan eläintarha - Praha Zoo

Prahan eläintarha on iso ja laajalla alueella oleva suosittu eläintarha. Prahan eläintarha sijaitsee Prahan keskustan pohjoispuolella (ks. karttakuva alla).


Prahan eläintarhaan ei ole Prahan julkisella liikenteellä suoraa reittiä keskustasta mutta metro-bussi ja raitiovaunu-bussi matkayhdistelmillä löytyy useita vaihtoehtoja. Prahan eläintarha on laajalla alueella ja siellä vierailuun kannattaa varata aikaa kunnolla. Jos eläintarhan haluaa kiertää kunnolla kiireettä, on se melkein koko päivän vierailukohde. 

Tekniikan museo Praha

Prahan tekniikan museo sijaitsee myös keskustan pohjoispuolella mutta lähempänä kuin eläintarha. Sinne pääsee keskustasta useammallakin raitiovaunulla tai metrolinjalla B vaihtamatta. Tekniikan museossa on kerroksittain eri teemoja. Lapsille mielenkiintoisin kerros on usein vanhojen kulkuvälineiden kerros, jossa on paljon vanhoja autoja ja joitakin junia sekä moottoripyöriä. Mielenkiintoinen yksityiskohta Prahan tekniikan museossa on myös Tsekin television entinen uutisstudio, jossa voit testata miltä tuntuu olla uutistenlukijana. Tekniikan museossa saa toki vietettyä aikaa paljonkin, jos joka laitetta alkaa ihmettelemään, mutta pääosat näyttelystä kiertää halutessaan nopeastikin. Kohteessa käynnin voi siis hyvin mukauttaa omaan ja lasten jaksamiskykyyn.

Grevin vahakabinetti Praha

Mennessäni Grevin vahakabinettiin Prahaa minulla oli paha ennakkoaavistus, että se on huono turistirahastus mutta onneksi olin väärässä. Se on varsin hyvä turistirahastus ja tällä tarkoitan sitä, että pidän sitä lähinnä hieman kalliina. Itse vahakabinetti on vaikuttavasti tehty ja vahanukkejen lisäksi näyttelyssä voi tehdä itsestään virtuaalisen 3D-vahanuksen 3D-skannerilla ja saat siitä muistoksi sähköisiä kuvia, jos annat sähköpostiosoitteesi. Ainakaan toistaiseksi sähköpostiin ei ole Grevinistä kilahtanut muuta markkinointia eli eivät näytä vuotavan keräämiään sähköposteja suoramarkkinointeihin. Grevinin hyvä puoli on sijainti aivan vanhan kaupungin ytimessä eli siellä on helppo poiketa samalla kun tutustuu muutenkin vanhaan kaupunkiin. 

Aquapalace Praha kokemuksia

Aquapalace on iso vesipuisto Prahan keskustan itäpuolella (20-30 minuuttia autolla riippuen ruuhkista). Aquapalacella on myös oma shuttle bus, joka noutaa lähimmältä metroasemalta vesipuistoon. Aquapalacessa on todella paljon erilaisia vesiliukumäkiä, sisäaltaita ja pari ulkoallasta. Toki Aquapalace sopii pienemmillekin lapsille mutta suurinta hupia Aquapalace on sen ikäisille lapsill, jotka voivat jo laskea varsin isoistakin vesiliukumäistä. Ala-asteikäisille vedestä pitäville lapsille Aquapalace on varmasti huippukohde ja varmasti pienemmätkin lapset ja aikuisetkin osaavat siitä nauttia. Kesäaikaan ulkoaltaassa oleva allasbaari on ilman lapsia olevien aikuisten mieleen. Jos siis perheessänne yleisesti pidetään kylpylöistä ja vesipuistoista Aquapalace Praha on loistava kohde lapsiperheelle. Jos kohteesta jotain negatiivista haluaa sanoa niin Aquapalace Praha on erittäin suosittu kohde ja saattaa olla ajoittain ruuhkainen. Tämä tuntuu myös vesiliukumäkiä sisältävän päähallin melutasossa. Rauhallista uintia kaipaaville ja pienille lapsille on toki myös omia altaitaan erillisissä halleissa, joihin vesiliukumäkien kiljunta ei kantaudu. Vinkki: Aquapalace Prahan sivuilla on virtual tour, jolla voit tutustua paikkaan etukäteen.

Prahan näköalatornit lasten kanssa

Prahassa on lukuisia näköalatorneja, joista kirjoitin jo aiemmin oman julkaisun. Ne kaikki ovat hyviä myös lasten kanssa. Karkailevan taaperoikäisen kanssa suositukseni on Prahan TV-torni, sillä se voi olla paras hermoheikkojen vanhempien verenpaineelle. Muissa kohteissa teoreettinen tippumisenvaraa lienee olemassa mutta tv-tornin sisäosista en usko villeimmänkään taaperon onnistuvan tippumaan tai pystyvän aiheuttamaan oikeaa vaaratilannetta. Tässä linkki aiempaan kirjoitukseen Prahan näköalatorneista.

Pientä tekemistä lapsille kaupunkipäivän lomaan Prahassa

Edellisten isompien lapsille sopivien matkailukohteiden lisäksi kokosin tähän vielä muutamia nopeita juttuja, joita lasten kanssa voi tehdä Prahassa kesken kaupunkipäivän. Nämä kohteet ovat siis varsin keskustassa.
  • Polkuvenevuokraus Vltava-joelle. Polkuveneitä vuokrataan monesta pisteestä Vltava-joen rannalta. Eteläänpäin joen vartta kävellessä löytyy silta Vltava-joen saareen, jossa on myös lasten leikkipuisto, jossa on normaali leikkipuisto ja sen lisäksi pieni maksullinen lasten junarata. 
  • Lego-kaupan minimuseo Narodni-kadulla. Narodni-kadulla aivan iso Tesco-tavaratalon kohdalla kadun toisella puolella on Lego-kauppa, jonka kellareissa lymyilee pieni Lego-museo. Kohde ei ole kovin iso mutta varmasti piristää lasten mieltä kesken shoppailun, joka ei yleensä ole lasten lempipuuhaa, ellei siihen yhdistä lelujen ostoa.
  • Hamley's lelukauppa ja sen erilaiset teemaosiot. Na Prikope -kadulla sijaitsee iso Hamley's lelukauppa, jonka alakerrassa on muutamia maksullisia teemakohteita. Peililabyrintti jne. Samaan tapaan kuin Lego-kaupan minimuseo näillä voi piristää lasten kaupunkilomaa ja tokihan Hamley's on Prahassa huomattavasti vaikuttavampi kuin Helsingissä vierailun tehnyt Hamley's leluosasto Stockmannilla.
  • Suklaakahvila vanhassa kaupungissa. Vanhassa kaupungissa varsin lähellä Betlemske Namestia sijaitsee suklaakahvila, joka on loistava paikka tuliaismakeisten ostamiseen ja suklaan ja kaakaon ystävien paratiisi. Lapsilla voi toki tulla valinnanvaikeus kun suklaakahviossa kaakaota ei voi tilata vain kaakaona. Erilaisia kaakaoita on tarjolla ruokalistan aukeaman verran.
  • Ruokapaikkana lapsille Prahassa on hauska kokemus aiemmin jo ravintoloiden esittelyn yhteydessä mainitsemani Vytopna-ravintola, jossa ravintolan pöytiin kulkee minijunaverkosto, joka tuo pöytään tilatut juomat ja jälkiruuat. Ravintolana Vytopna on varsin keskinkertainen mutta siellä on lasten lista ja kertakokemuksena lapsille ja miksei aikuisillekin hauska. Vytopna-ravintoloita on Vaclavske Namestilla ja toinen Palladium-ostoskeskuksessa.






torstai 8. helmikuuta 2018

10 tsekin kielen sanaa tai fraasia matkailijoille - Tsekin kielen alkeet

Prahassa pärjää hyvin englannilla mutta muutama sana paikallista kieltä tekee aina hyvän vaikutuksen ja tervehtimällä paikallisella kielellä saatat saada parempaa palvelua.

Alla olevalla videolla esitetään kymmenen helppoa tsekinkielistä sanaa tai fraasia, joilla turisti pääsee alkuun.





Itse lisäisin vielä listaan helpot juomatilaukset ja ravintolasanastoa tsekin kielellä:

  • kava=kahvi
  • pivo=olut
  • vino=viini
  • jidelni listek=ruokalista
  • ucet prosim=lasku kiitos
  • na zdravi=kippis

Kuuluuko ravintolassa jättää tippiä Prahassa ja muita yleisiä käytösvinkkejä Prahaan

Kokosin tähän julkaisuun muutamia yleisiä käytösvinkkejä Prahaan matkaaville alkaen siitä mikä on sopiva tipin määrä ja millainen dress code ravintoloihin on.

Kuuluuko ravintolassa jättää tippiä ja mikä on sopiva tipin määrä? 

Kyllä, Prahassa lähes poikkeuksetta asiakkaiden odotetaan jättävän tippiä kahviloissa ja ravintoloissa ja palvelu ei sisälly hintaan mutta paikalliset jättävät paljon vähemmän tippiä kuin turistit yleensä ajattelevat olevan tarpeen. Monessa lähteessä ohjeistetaan 10% olevan hyvä palveluraha ja voisin sanoa sen olevan vähintään riittävä. Paikalliset jättävät ravintoloihin paljon pienempiäkin juomarahoja eikä kukaan pidä sitä epäsoveliaana. 5-10% on oikein hyvä ja haarukka tulee käytännössä käteisellä maksaessa aika leveäksi kun yleensä mielellään pyöristää summia tasa satasiin tai viisikymppisiin. Oikeastaan soveliaasta juomarahan määrästä ei kannata Prahassa liikaa stressata. Alla on oikeastaan muutama tärkeämpi ohje siitä, miten jätät juomarahan.

Paras tapa juomarahaan on, jos osaat kommunikoida heti laskun saatuasi mihin summaan haluat laskun pyöristää. Saatuasi laskun 460 CZK sanot haluavasi maksaa 500 CZK jne. Kielivaikeuksien vuoksi tämä voi olla joskus hankalaa mutta se olisi suositeltavin tapa. Jos tämä ei jostain syystä onnistu, palauta ylimääräinen osuus vaihtorahastasi heti äläkä jätä sitä pöytään poistuessasi tai älä varsinkaan ota niitä mukaasi ja tee tipin antamisesta isoa numeroa esimerkiksi antamalla juomarahaa kovaäänisesti tarjoilijalle poistuessasi. Juomarahan jättäminen on paikallisesti erittäin normaali ja arkinen tapahtuma joten mitä arkisemmin ja luontevammin saat sen yhdistettyä laskun maksuun heti alussa sitä parempi.

Baareissa, joissa tilataan tiskiltä itse juomat, tippiä ei odoteta jätettävän varsinkaan yksittäisten juomien tilaamisesta. Sen sijaan pöytiintarjoiluun tippiä yleensä odotetaan.

Miten jätän tippiä kortilla maksaessa?

Prahan keskustan lähes kaikissa ravintoloissa käy nykyään kortti joten tipin/juomarahan maksaminen debit- tai kredit-kortilla maksaessa on aina mietittävä erikseen. Osassa ravintoloista maksupäätteet tarjoavat mahdollisuutta maksaa juomaraha myös kortilla mutta itse en sitä usein käytä. Jos sinulla on juomarahaksi sopivan kokoinen määrä käteistä, voit antaa ne suoraan tarjoilijalle samalla kun ojennat korttisi laskun suorittamiseksi kortilla.

Dress code Prahan ravintoloissa ja yöelämässä

Yleisesti ottaen baareissa, ravintoloissa ja yöelämässä dress code on varsin vapaa. Fine dining -ravintoloihin odotetaan siistejä asuja ja monissa trendiyökerhoissa ja klubeilla ihmiset ovat panostaneet ulkonäköönsä paljon mutta varsinaisia rikottavia sääntöjä on vähän. Jos pukeudut tilanteeseen kuin pukeutuisit Suomessa vastaavaan, tuskin teet virhettä. 

Älä yritä matkustaa pummilla julkisessa liikenteessä Prahassa

Pummilla, siis ilman matkalippua, matkustaminen on teknisesti helppoa Prahan julkisessa liikenteessä, mutta erittäin huono valinta. Ensinnäkin matkaliput Prahan julkisiin ovat halpoja ja turistin on helppo hankkia 24h tai 72h matkalippuja ja toiseksi matkalipun tarkastajia on Prahassa varsin runsaasti joten kiinnijäämisriski on suuri. Matkalipuntarkastajat ovat useimmiten siviiliasuisia joten tarkastajien osuessa kohdalle sinulla ei ole mitään mahdollisuutta paeta ennen tarkastusta.

Juo vapaasti mutta älä humallu

Tsekki on olutmaa ja keskieurooppalaiset viinitkään eivät tule kaukaa. Siksi suhtautuminen mietoihin alkoholijuomiin erityisesti on erittäin vapaata ja arkipäiväistä. Kukaan ei Tsekeissä mieti voinko ottaa yhden oluen. Tottakai voit ottaa yhden. Toisaalta humaltumista ei lähtökohtaisesti pidetä toivottavana. On vain vähän tilanteita, joissa et voisi nauttia paria olutta tai lasia viiniä, mutta humalainen käytös ei ole varsinkaan päiväsaikaan toivottavaa. Yöelämässä sitä toki ymmärretään paremmin.

Älä ota yhtään alkoholia jos ajat autoa! Promilleraja Tsekeissä on 0 promillea

Vaikka alkoholiin Tsekeissä muuten suhtaudutaan vapautuneesti, liikenteessä on nollaraja. Et siis voi ottaa yhtään olutta, jos ajat autoa Tsekeissä tai Slovakiassa sillä pienikin määrä alkoholia johtaa rangaistukseen. Nolla promillea ennen kuin nouset auton rattiin Prahassa.

Muutamia yleisiä turistirahastuksia ja miten pääsen niistä kohteliaasti ohi

Erilaisia kerjäläisiä ja kaupustelijoita Prahassa toki näkee mutta en sanoisi niitä olevan sen enempää kuin muissakaan Euroopan isoissa kaupungeissa. Ravintoloissa seurueita lähestyvät satunnaisesti ruusukauppiaat, trubaduurit ja muut rahanruinaajat. Prahan vanhan kaupungin aukiolla on omalaatuinen joukkonsa valokuvaajia, jotka pyytävät saada ottaa valitsemistaan ihmisistä kuvia ja palaavat hetken päästä myymään heistä tekemiään kuvatauluja, kuva-avaimenperiä tai jotain muuta. Toki osa niistä saattaa olla ihan hauskoja matkamuistoja, mutta jos aikomuksesi ei ole ostaa sellaista, kieltäydy tuntemattoman kuvaajan kuvauksesta heti alkumetreillä niin vältät kiusallisen paineen ostaa.

Sisäänheittäjät ravintoloihin. Lähtökohtaisesti millään hyvällä ravintolalla ei Prahassa ole sisäänheittäjää. Jos ravintolalla on sellainen, se on syy olla menemättä sinne. Tarjoilijat omissa työvaatteissaan saattavat houkutella asiakkaita toki terasseilla, mutta jos ravintolalla on hassuun asuun pukeutunut kylttiä kantava asiakashoukuttelija, jätä se väliin.

Kiertoajelut "vanhoilla historiallisilla autoilla" ovat rahastuksia. Autot eivät ole oikeasti vanhoja vaan halpoja replikoita ja hinnat ovat suhteettoman kovat. Jos sinulla on liikuntarajoite tai vastaava, kiertoajelu voi olla ainoa tapa tutustua Prahaan sillä katuja ei keskiajalla tehty liikuntarajoitteisia ajatellen.

Käärmeiden ja muiden eksoottisten eläinten esittelijät toimivat niin, että he esittelevät ja tarjoavat turisteille mahdollisuutta koskettaa esimerkiksi käärmettä tai muuta outoa eläintä ja palvelun hinta kerrotaan vasta kun olet jo sen tehnyt. Koeta välttää näitä heti alkuunsa ja jos sinulta pyydetään enemmän kuin 100 tai 150 CZK kieltäydy maksamasta. Muutama euro turistihuvista on ehkä ok mutta älä maksa omaisuuksia tällaisesta.

Captain Candy karkkikauppoja on Prahan keskustassa useampia ja ne ovat erittäin houkuttelevia suurine irtokarkkivalikoimineen. Captain Candy on muuten ihan ok kauppa mutta lue hinta ajatuksella. Captain Candyn irtokarkit ovat erittäin kalliita jopa suomalaisiin hintoihin verrattuna. Muuten kaupassa ei kai ole mitään huijausta ja hinta lukee ihan selkeästi seinällä mutta monet turistit eivät vain tajua valuutan arvoa.











keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Vinkkejä Prahaan kun kaikki perus turistikohteet on nähty - hidden gems

Aiemmissa viesteissäni olen kirjoittanut Praha vinkkejä ja kokemuksiani mutta valtaosa niistä on varsin yleisiä ohjeita, joten päätin kirjoittaa erillisen julkaisun aiheesta hidden gems Prahassa.

Jos olet jo käynyt Prahassa tai suunnittelet pidempää oleskelua Prahassa, nämä seuraavat kohteet ovat sellaisia, joita henkilökohtaisesti voin suositella Prahassa normaalien turistiaktiviteettien lisäksi.

Prahan rock-, pop- ja jazz-klubit

Mene rohkeasti paikallisen yhtyeen keikalle johonkin Prahan lukuisista livemusiikkia tarjoavista keikkapaikoista. Kannattaa katsoa mitä Prahan vierailusi aikana olisi tarjolla ainakin seuraavissa paikoissa:
  • Lucerna Music Bar, Lucerna on Prahan ja Tsekin historian merkittävä rakennus ja tutustuminen siihen on osa tutustumista paikalliseen kulttuuriin
  • Futurum, Futurum on ilmeisesti samaa yritysrypästä kuin Lucernakin mutta siinä missä Lucerna on arvorakennuksessa ydinkeskustassa Futurum on hieman syrjemmällä (kävelymatka kuitenkin) ja kotikutoisempi (positiivisella tavalla) klubi
  • Roxy, Roxy on yksi Prahan suosituimmista keikkaklubeista
  • Palac Akropolis on myös suosittu konserttipaikka
  • Jazz Klubeista kannattaa tsekata ainakin isoimmat: Reduta, AghaRTA ja Jazz Republic
  • Jos Prahassa vierailee suuria maailmantähtiä heidän konserttinsa ovat useimmiten O2-Areenalla keskustan ulkopuolella
  • Jos haet paikallista pikkuklubia tsekkaa Club Nova Chmelnice. Siellä voi olla tänään aivan mitä vain. Siellä voi olla Tsekin hunks, death metalia tai industrial konemusiikkia. 

Mene Prahan urheilutapahtumiin

Jääkiekkoa Prahassa. Prahassa pelataan huipputason jääkiekkoa Sparta Prahan kotiotteluissa aina Tsekin liigan talvikaudella. Sparta Prahan kotipelit pelataan O2-Areenalla, joka on noin 20 min automatkan päässä keskustasta. 

Jalkapalloa Prahassa. AC Sparta Praha pelaa jalkapalloa Prahan keskustan pohjoispuolella olevassa Generali Arenassa. FK Viktoria Zizkovin kotiareena sijaitsee Zizkovin keskustan puoleisella laidalla varsin lähellä päärautatieasemaa ja Husineckan raitiovaunupysäkkiä.

Tsekit ovat varsin urheiluhullua kansaa ja Prahassa on monessa urheilulajissa erittäin korkeatasoisia otteluita. Kannattaa tutkailla avoimin mielin mitä otteluita vierailusi aikana olisi. Lippujen hinnat Tsekeissä urheilutapahtumiin ovat merkittävästi halvempia kuin Suomessa. Esimerkiksi Sparta Prahan jääkiekko-otteluun pääsee hyville paikoille noin kymmenellä eurolla ellei kyse ole mistään erityispelistä kuten mitaliottelusta tai vastaavasta.

Piknikit ja puistot kesäisin

Loistavia piknik tai muuten vain hengailupuistoja ja -paikkoja Prahassa ovat esimerkiksi Vltava-joen saari, jonne pääsee siltaa pitkin kävelemällä kansallisteatterilta (Narodni Divadlo) hieman joen vartta etelään, Petrinin kukkulan viheralueet, Kampa Park, Vojanovy Sady, Valdstjenska Zahrada ja linna-alueen monet puistot. Kylmemmällä kelillä piknikit eivät ehkä ole niin houkuttelevia mutta kävelyretket puistoihin tai joen rantaan ruokkimaan joutsenia ovat mahdollisia. Kampa Parkin kallioisilta rantakohdilta paikalliset käyvät usein ruokkimassa Vltava-joen hanhia.

Hengaile Prahan kahviloissa ja baareissa, joita turistit eivät ole pilanneet

Cafe Club Misenska on pieni kahvila/baari, josta saa jotain pientä syötävääkin aivan Kaarlen sillan läheisyydessä mutta pienellä kadulla ja sielläkin porttikäytävän uumenissa niin, että suurimmat turistimassat kiertävät tämän viehättävän ja todella sympaattisen pikkukahvilan.

Narodni Kavarna on vanha ja erittäin perinteikäs osa Tsekin ja Prahan historiaa Narodni-kadulla. Narodni Kavarnan takaosaa koristavat seinillä olevat kuvat paikallisista merkkihenkilöistä ja kahvilan ruokalistaan on kerrottu lyhyesti paikan vaikuttava historia. Kahvikupillisen voi siis käyttää samalla pikaoppituntiin merkittävistä tsekkiläisistä kulttuurivaikuttajista.

Baarikierros Zizkovissa. Ota esimerkiksi raitiovaunu ja jää pois Seifertova-kadulla (lähellä FK Viktoria Zizkovin jalkapallokenttää) ja kierrä sen poikkikatujen ja lähiympäristön mielenkiintoisimmat paikat. Jos Zizkov on liian boheemi sinun makuusi, tee sama Smichovissa aloittaen esimerksi Potrafena Husa na Verandachista.

CP1 Cafe and Bistro. Betlemske Namestilla aivan vanhassa kaupungissa oleva pieni kahvila ja bistro järjestää satunnaisesti mielenkiintoista ohjelmaa kuten terassin grilli-iltoja ja live-musiikkia. CP1 on varsin keskellä vanhaa kaupunkia mutta silti siellä törmää yleensä enemmän paikallisiin kuin turisteihin.

U Studaka. Jos oikeasti haluat mennä oikeasti ja syvästi tsekkiläiseen lähiöbaariin, matkaa Zizkovin syvimpiin osiin Konevova-kadulle U Studakaan, joka on tyypillinen tsekkiläinen lähiöpubiravintola. Tarjolla on ruokaa ja olutta. Englanninkielisiä listoja voi olla turha kysellä ja vegeruokavalioisten ei kannata vaivautua. Pääruokia on tarjolla 100 CZK eli noin neljän euron hintaan eli vaikka et pitäisikään mausta rahallinen tappiosi on rajallinen. Kesällä terassi on kiva. Vinkki: Olut tilataan "Pivo, prosim". Lausutaan suunnilleen niin kuin kirjoitetaan.

















Ravintolakokemuksia ja suosituksia Prahaan

Prahassa on 4883 Tripadviorissa arvosteltua ravintolaa ja varmasti kaikkia keskustan ulkopuolella olevia ravintoloita ei ole arvosteltu eli kaikkiaan valikoimaa lienee vähintään viisi tuhatta. Prahassa käy niin paljon turisteja, että ravintolat keräävät satoja tai tuhansia arvioita eli Prahan Tripadvisor-suositukset eivät uusimpia ravintoloita lukuunottamatta perustu yksittäisiin mielipiteisiin vaan varsin isoon joukkoon ihmisten arvioita. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos ravintola kuuluu Tripadvisorissa parhaimpaan tuhanteen se on siis Prahan ravintoloiden parhaassa 20% joukossa eli yleensä ihan ok.

Koska Tripadvisor arvioita kirjoittaa Prahassa eniten amerikkalaiset ja aasialaiset turistit, heidän makunsa erinomaisen ruuan suhteen eroaa ainakin omastani. Sen sijaan selvästi huonot ja turistirahastuspaikat hekin yleensä havaitsevat. Siksi käytänkin Tripadvisoria yleensä niin päin, että ensin etsin mielenkiintoiset paikat muuten ja sitten tarkistan, ettei sillä ole harvinaisen huonoja arvioita. Prahassa olisi monia loistavia ravintoloita mutta kokosin tähän muutamia helppoja ja yleisten turistinähtävyyksien lähellä olevia, jotka sopivat erinomaisesti esimerkiksi ensimmäistä kertaa Prahassa käyvälle. Ravintolat ovat suunnilleen hintajärjestyksessä alkaen fine-diningista kohti rennompaa menoa.

Ravintola Bellevue Praha kokemuksia

Jos etsit Prahasta fine-dining -ravintolaa, Bellevue on se, mikä itselleni tulee ensimmäisenä mieleen. Bellevue on tietyllä tavalla perinteinen valkoisten liinojen ravintola, joka sopii sekä yritysvieraiden kestitsemiseen että omalla rahalla merkkipäivien tai muiden juhlimiseen. Bellevue on ravintolana varsin takuuvarma ja sen sijainti Vltava-joen rannalla tarjoten ikkunapöydistä kohti Prahan linnaa tekee siitä helposti ensi kertaa Prahassa käyvälle unohtumattoman kokemuksen. Yksi Prahan kauneimpia maisemia on katsoa hämärtyvässä ja pimenevässä illassa Prahan linnan valoja juuri tästä suunnasta. Ravintola Bellevuehen pöytävaraus on välttämätön. Jos olet ajoissa liikkeellä, saatat saada varattua ikkunapöydän seurueellesi. Vinkki: jos ravintola Bellevue ei ole haluamanasi iltana vapaa sen sisarravintola Mlynec kadun toisella puolella on myös vierailun arvoinen.

Ravintola Pagana Praha kokemuksia

Ravintola Pagana on astetta Bellevueta rennompitunnelmainen mutta edelleen paremman luokan ravintoloihin kuuluva paikka. Pagana on välimerellinen/italialainen ravintola, jossa välitön tunnelma ja huipputason ruokaa. Siinä missä Bellevuessa annokset ovat fine-dining "piperrystä" Paganassa annokset ovat rennommalla italialaisella tyylillä. Asiakkaan silmien alla liekitettävät annokset ovat ravintolassa aina ohjelmanumerona. Pagana sopii välimerelliseen tapaan perheille ja pukeutumiskoodi ei ole niin tarkkaa kuin Bellevuessa. Pöytävaraus on Paganaan myös suositeltava ja kannattaa huomioida ravintolan aukioloajat erityisesti. Ravintola ei ole auki kaikkina päivänä.

Terasa u Zlate Studne kokemuksia

Mietin, että pitäisikö Terasa u Zlate Studne listata suosituksina oikeastaan edellisen kirjoitukseni näköalapaikkoihin vai tänne ravintoloihin. Ravintolana en pidä Terasa u Zlate Studnea ihan edellisten Bellevuen ja Paganan veroisena mutta sen tarjoama terassinäköala Prahan kaupunkiin tekee siitä edelleen vierailun arvoisen. Ruoka on riittävän hyvää siihen, että ravintolasta ei tule sellainen olo, että täysin ratsastettaisiin pelkällä näköalalla. Päytävaraus on syytä olla ainakin jos haluat varmistaa parhaan näköalan.

Yllä olevat ravintolat Bellevue (ja sen sisarravintola Mlynec), Pagana ja Terasa u Zlate Studne ovat helppoja valintoja, jos haluat syödä Prahassa hyvän illallisen keskeisellä sijainnilla. Seuraavat ravintolat alla ovat sitten kasuaalimpia paikkoja ja sopivat hyvin rentoon arkisyömiseen ja niihin voit saapua sellaisena kuin olet.

****************************************************

Ravintolaketju Potrafena Husa kokemuksia

Potrafena Husa on paikallinen tsekkiläinen ravintoloiden miniketju. Potrafena Husa -ravintoloita löydät esimerkiksi ydinkeskusta (Narodni-kadulla lähellä Tescon tavarataloa) ja Smichovissa on Staropramenin rakennusten vieressä Potrafena Husa na Verandach -ravintola. Monet turistit haluavat Prahassa maistaa jotain paikallista mutta loppujen lopuksi pettyvät päätyessään paikalliseen tunkkaiseen ravintolaan, joka on usein täynnä kliseistä tsekkiläistä historiakrääsää. Potrafena Husa on tietyllä tapaa raikkaampi tuulahdus siistejä moderneja ravintoloita, joiden ruokalista on kuitenkin varsin perinteinen tsekkiläinen. Kokemukseni mukaan Potrafena Husa -ravintoloiden asiakaskunnassa on paljon paikallisia eli suosittelen Potrafena Husa -ravintoloita turistille, joka haluaa maistaa perinteistä tsekkiläistä ruokaa mutta ei halua tunkkaista tupakansavuista tsekkipubia.

Ravintola Vytopna kokemuksia - Kaljaa junalla pöytään on vaan niin hauska konsepti

Aloitetaan totuudesta. Ravintola Vytopna on mitä selkein turistikohde mutta hetken miettimisen jälkeen kuitenkin paljon positiivisemmalla tavalla kuin monet muut turistiansat. Ravintola Vytopna on erittäin perusravintola mutta sen erikoisuus on ravintolaan rakennettu junaraideverkosto, jossa kulkevat minijunat kuljettavat asiakkaiden tilaamia juomia. Tilaamasi tsekkioluen tai viinilasin tuo siis tarjoilijan sijaan pöytään minisähköjuna. Junanrakennusteollisuus on perinteinen tsekkiläinen teollisuudenala eli sinänsä junat ovat myös osa paikallista kulttuuria ja vaikka paikka on turistipaikka ovat hintojen turistilisät vielä jotenkin siedettävissä lukemissa. Ravintola Vytopnan alkuperäinen ravintola on aivan Vaclavske Namestin yläpäässä lähellä kansallismuseota ja sille on avattu sisarravintola myös ostoskeskus Palladiumiin. 

Cathedral Cafe Praha kokemuksia

Jos sinulle tulee nälkä Prahan vanhan kaupungin aukiolla, olet helposti ongelmissa. Olet turistiterassien sisäänheittäjien saartama ja nälkäisenä sorrut helposti astumaan paikkaan, jossa syöt ylihintaista huonolaatuista ruokaa ja saat vanhankaupungin aukiolla pyörivät kaupustelijat myyvät sinulle jotain syödessäsi. Siksi haluan tarjota yhden vaihtoehdon aivan vanhan kaupungin aukion kulmalta. Cathedral Cafe on aivan torin kulmalla mutta kuitenkin sen verran porttikongin sisäkautta menevällä sisäänkäynnillä, että sinne eivät turistimassat löydä. Sisällä olevien pöytien lisäksi ravintolalla on pieni sisäpihaterassi kesäkaudella. Cathedral Cafe on tunnelmallinen ja siellä on miellyttävän rento palvelu ja mikä parasta ruuhkaisen vanhan kaupungin turistivilinän keskellä siellä on yleensä varsin rauhallinen tunnelma. Cafe-nimestä huolimatta ravintolalla on lyhyet lounas ja illallislistat mutta toki sinne voi poiketa myös kahville tai lasilliselle juomia.

Restaurant u Jindrisske Veze kokemuksia aidosta tsekkipubista

Aiemmin mainitsemani Potrafena Husa on modernimpi tsekkipubiravintola mutta jos halua oikeasti perinteiseen ja aitoon tsekkipubiravintolaan Prahan keskustassa yksi mieleeni tuleva on u Jindrisske Veze, joka sijaitsee vain kivenheiton tai parin päässä Vaclavin aukiolta mutta suunnassa, jonne turistivirrat eivät yleensä suuntaudu. U Jindrisske Veze on lähimpänä aitoa vanhanaikaista tsekkipubia Prahan keskustassa ja valtaosa asiakkaista tosiaan on paikallisia. Hintataso on halpa. Uudet tupakkalait ovat Tsekissäkin rajoittaneet sisätupakointia mutta en usko, että tupankanhaju lähtee tämän paikan seinistä ja sisustuksesta ikinä.










tiistai 6. helmikuuta 2018

Prahan näköalatornit - Vanha kaupunki lintuperspektiivistä

Prahan vanha kaupunki ja Vltava-joen ranta ovat kauniita kävellä mutta joskus on mukava ottaa rennosti ja nauttia laajasta näkymästä lintuperspektiivistä. Kokosin alle Prahan erilaisia näköalatorneja, joista voi nauttia kauniista maisemista. Lista ei ole mitenkään paremmuusjärjestyksessä.

Zizkovin TV-torni

Prahan tunnetuin ja hyvin todennäköisesti korkein näköalatorni on Zizkovin TV-torni, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Zizkovin kaupunginosassa, joka alkaa rautatieaseman takaa. Varsin lähelle pääsee raitiovaunuilla tai metrolla mutta aivan ovelle ei vie kuin Über (tai taksi, jos ohjeistani huolimatta siihen päädyt). 

Zizkovin TV-torni on tunnettu futuristisesta muotoilustaan ja sen seinämiä kiipeävistä vauvan ja ailienin välimuodolta näyttävistä patsaistaan. 

 Zizkovin TV-torni kohoaa 216 metrin korkeuteen ja siellä on yhden hotellihuoneen hotelli sekä ravintola ja pieni kahvila.

Hyviä puolia Zizkovin TV-tornissa verrattuna moniin muihin näköalatorneihin Prahassa on esimerkiksi:
  • Näköaloja ihaillaan täysin lasin takaa turvallisesta ympäristöstä joten se sopii lapsille, liikuntarajoitteisille ja lievästä korkeanpaikan kammosta kärsiville. Tunnelma sisällä on varsin turvallinen vaikka korkealla ollaankin.
  • Eri ikkunoiden edustoilla on infotauluja, joissa kerrotaan mitä mistäkin ikkunasta näkyy ja se helpottaa mahdollisesti erilaisten rakennusten tunnistamista.
  • Rakennus jo itsessään on maasta käsinkin katsoen arkkitehturisesti mielenkiintoinen. Toisten mielestä futuristinen muotoilu on upea ja toisten mielestä ruma mutta mielipiteitä tämä torni varmasti herättää kaikissa.

Mini-Eiffel eli Petrinin-kukkulan näköalatorni

Petrinin kukkula sijaitsee Prahan keskustan halkaisevan Vltava-joen länsipuolella kuuluisan Prahan linnan eteläpuolella. Petrinin kukkulalle pääsee nousemaan Mala-Stranan ja Smichovin välimaastosta lähtevällä funikulaarilla (raiteita pitkin nouseva maisemahissi). Petrinin kukkulalla voi kesäisin ihailla kaunista luontoakin mutta useimmat matkaajat menevät sinne noustakseen Petrinin kukkulan näköalatorniin, jota kutsutaan myös Mini-Eiffel -nimellä ja syyn ymmärrätte, kun katsotte tornin ulkonäköä. Mini-Eiffeliin voi nousta joko hissillä tai portaita, jotka ovat oikeasti ulkoilmassa. Toki suojaverkkoja takana mutta tuulisella säällä portaissa voit tuntea tuulen varsin voimakkaana.

Petrinin kukkulan näköalatorni Mini-Eiffel on rakennettu alunperin 1891.

Hyviä puolia Petrinin kukkulan näköalatornissa on:
  • Mini-Eiffel on vanhasta iästään ja outoudestaan johtuen varsin uniikki kohde
  • Näköalat erityisesti hyvällä säällä ovat uskomattomat
  • Petrinin kukkulalle on matkaa mutta jo funikulaarilla nousu kukkulalle ja Petrinin kukkulan luonto ovat elämys eli matka ei ole hukkaan heitettyä aikaa
  • Petrinin kukkula on lähellä Prahan linnaa eli nämä kohteet voi yhdistää samaan lomapäivään

Raatihuoneen torni Prahan vanhan kaupungin aukiolla 

Raatihuoneen torni Prahan vanhan kaupungin aukiolla on mielenkiintoinen kohde, vaikka se korkeudessaan jääkin paljon edellisten näköalakohteiden alapuolelle. Sijainti keskellä vanhan kaupungin aukiota tekee näköaloista kuitenkin näkemisen arvoiset. Tätä kirjoittaessani itsellenikin on epäselvää miten tammikuussa 2018 alkanut restaurointityö vaikuttaa tämän tornin vierailumahdollisuuksiin mutta, jos aiot vierailla täällä 2018 kannattaa tarkistaa tilanne matkapäiviesi osalta. 


Raatihuoneen Torni sijaitsee aivan Prahan vanhan kaupungin aukion keskeisimmällä paikalla.

Vitkovin kukkula ja sen museon kattokahvila

Vitkovin kukkula sijaitsee Zizkovin kaupunginosassa ja kesällä puisto on mukavaa ulkoilualuetta. Puiston korkeimmalla kohdalla sijaitsee jättimäinen mausoleumi, joka toimii museona ja jo kilometrien päästä näkee, että rakennus on tehty kommunismin aikaiseen järkälemäiseen rakennustyyliin. Ruman laatikon yläkerrassa sijaitsee kuitenkin kahvio, jossa on jopa näköalaterassi. Kahvilasta ei satunnainen matkaaja edes tajuaisi, että sinne voi mennä ilman museon pääsylippua. Ehkä juuri siitä syystä se on usein rauhallinen ja siellä saa nauttia Prahan maisemista varsin rauhassa nauttien samalla kahvia, olutta tai mitä drinkkiä mieleen tuleekaan. Ps. Älkää kertoko tästä salaisesta helmestä liian monelle, ettei sinne tule liiallista väenryntäystä pilaamaan lukuhetkiäni terassilla.

Kaarlen sillan torni

Kaarlen sillan itäpuolen torniin on myös mahdollista päästä nousemaan. Korkeudessahan tämä torni ei ole samaa luokkaa edellisten kohteiden kanssa mutta näköalat Vltava-joelle ja Prahan linnalle ovat mainiot ja keskeisestä sijainnista johtuen tässä tornissa on todella helppo poiketa nopeasti.

Powder tower

Jos joku sattuu tietämään, mikä on Powder Towerin nimi suomeksi, saa sivistää tämänkin blogin kirjoittajaa alle kommentteihin. Powder tower on yksi Prahan vanhoista vartiotorneista ja sijaitsee lähellä Prahan ostoskatua Na Prikopeta ja suurinta ostoskeskusta Palladiumia. Powder Towerissa voi siis helposti poiketa kesken shoppailun.




Lentoasemalta Prahan keskustaan - Praha lentokenttäbussi

Miten pääsen Prahan lentoasemalta keskustaan tai takaisin?

Prahan julkinen liikenne on mielestäni monessa suhteessa erinomainen. Suora bussi/juna/metrolinja lentoasemalle on kuitenkin asia, joka Prahasta puuttuu. Kun saavut Prahaan, ovat pääasialliset vaihtoehtosi päästä keskustaan seuraavat:

Prahan lentokenttäbussi 119 ja metro A

Prahan lentoasemalta lähtee bussi numero 119, joka on yleisimmin käytetty lentokenttäbussi. Prahan lentoasemalta keskustaan suunnatessa bussilla 119 pääsee Nadrazi Veleslavin -metroasemalle, jossa voit vaihtaa metrolinjaan A (kohti pääteasemaa Skalka). Jos olet menossa Prahan ydinkeskustaan Mustekin asema on ehkä keskeisin asema, jossa voit tarvittaessa myös vaihtaa metrolinjaa tai nousta raitiovaunuun. Vastaava toimii käänteisesti eli lentoasemalle mennessä kannattaa mennä metrolla Nadrazi Veleslavin -asemalle ja sieltä nousta lentokentälle meneviin busseihin. 

(Jos bussi 119 ei jostain syystä osu aikatauluihisi, voit myös selvittää vaihtoehtoisia tapoja busseilla 100, 323 ja 324 mutta yritän pitää lentokenttäbussiohjeeni yksinkertaisena.)

Bussi- ja metroyhdistelmä saattaa kuulostaa hankalalta mutta yhteys toimii kohtuullisen hyvin, jos:
  • sinulla ei ole suuria matkalaukkuja ja olet muuten liikuntakyvyltäsi normaali
  • saapuessasi Prahaan onnistut ostamaan matkaliput (ks. ohjeet alla)
Prahaan saapuvalle turistille suurin kynnys bussiin nousemisessa voi olla ensimmäinen haaste ostaa matkaliput. Liput eivät ole kalliita mutta ohjeistus lentokentällä on olematon ja pääosin tsekinkielistä. Bussikuskilta lippuja ei kannata kysellä, vaan ne tulee ostaa bussipysäkin automaatista, johon tarvitset kolikoita. Eli ensimmäiseksi sinulla pitää olla käteistä, jonka onnistut lentoasemalla rikkomaan niin, että saat automaattiin sopivia kolikoita, joilla voit sitten ostaa halvan lipun keskustaan. Käytännössä turistin kannalta relevantit liput lentokenttäbussiin ovat 90 min kertalippu ja 24 tunnin päivälippu, jos aiot käyttää julkista liikennettä Prahassa enemmänkin. Alla on kuvassa tyypillisen Prahalaisen bussilippuautomaatin kuva ja siihen merkittynä nuo mainitut liput. En muista onko lentoasemalla vielä tämä vanhempi malli vai uudempi elektroninen, joka osaa jopa englantia mutta joka tapauksessa törmäät näihin vanhoihin automaatteihin Prahassa vielä ja siksi niiden liput on syytä tuntea.


Prahan vanhemman mallinen bussilippuautomaatti ja siihen merkittynä tavallisimmat 90 min kertalippu ja 24h vuorokausilippu. Liput leimataan kulkuvälineeseen astuttaessa ja aika alkaa leiman osoittamasta kellonajasta. Prahassa on paljon matkalipuntarkastajia ja liput ovat halpoja eli pummilla ajaminen ei ole kannattavaa tai suositeltavaa. 

Über Prahan lentoasemalta keskustaan

Kuten aiemmassa Prahan huijauksia käsitelleessä kirjoituksessani kirjoitin, Prahassa takseja kannattaa välttää ja Über-kyytipalvelu on luotettavampi. Über tilataan ja maksetaan normaalisti Über-sovelluksella luottokortilla kuten muuallakin (jos palvelu ei ole sinulle tuttu kannattaa siihen perehtyä muualla) ja tilauksen yhteydessä vahvistetaan noutopaikka, johon kyytisi lentoasemalla tulee. Yleensä noutopaikat ovat kansainvälisen terminaalin aulan ylemmässä kerroksessa eli kun saavut tullitarkastuksen läpi tuloaulaan nouset hissillä tai liukuportailla yhden kerroksen ylös ja sovitut noutopaikat ovat edessäsi (ovia on A-E ja sovellus kertoo mille niistä autosi on tulossa). 

Paljonko maksaa Über Prahan lentoasemalta keskustaan? Edelliset kaksi matkaani (molemmat tältä vuodelta 2018 ja toinen Überin edullisimmalla Popilla ja toinen keskihintaisella) ovat maksaneet keskiarvona 395 CZK eli noin 15 EUR. Suurin osuus tulee toki keskustan päässä ruuhkista eli jos hotellisi on keskustan toisella puolella maksu voi helposti nousta tai vastaavasti jos keskusta-ajoa tulee vähän maksu pienenee. Mainitsemani 395 CZK on ollut arkipäivinä keskinkertaisessa ruuhkassa lähelle Mustekin metroasemaa.

Hotellien järjestämät kuljetukset

Koska monet hotellitkin ovat havahtuneet tilanteeseen, että Prahan taksit ovat epäluotettavia, he ovat alkaneet järjestää omia kyytipalveluitaan kohtuuhintaan. Jos kyytipalvelun hinta euroina on 20 tai 25 EUR kannattaa harkita sillä ero Überiin on alle 10 EUR.

Tsekin rautateiden Airport Express lentoaseman ja päärautatieaseman (Hlavni Nadrazi) välillä

Tsekin rautatieyhtiö CD (Ceske Drahy) hoitaa Airport Express (bussin tunnus AE) linjaa, joka liikennöi 30 minuutin välein Prahan lentoaseman ja juna-aseman väliä. Jos tarkoituksesi on jatkaa matkaa Prahasta junalla muualle Tsekkeihin, kannattaa ostaa Airport Express -lippu samalla kun ostat junalippusi. En ole itse kokeillut Airport Expressiä mutta kannattaa huomioida, että sen lipunmyynnistä vastaa paikallinen junayhtiö ja normaalit bussiliput eivät käy Airport Expressiin.  

maanantai 5. helmikuuta 2018

Parhaat shoppailuvinkit Prahaan - Ostoksilla Prahassa

Käyvätkö luottokortit Prahassa? - Amex ja Diners' Club Prahassa

Prahan keskustassa luottokorttimaksujen tilanne on varsin samanlainen kuin Helsingin keskustassakin. Visa- ja Mastercard-luottokorteilla voi maksaa lähes kaikkialla mutta American Express ja Diners' Club -luottokortit käyvät lähinnä hotelleissa, kalliimmissa ravintoloissa ja kaupoissa sekä merkkiliikkeissä. Visalla ja Masterilla pärjää siis Prahassa mainiosti lähes ilman käteistä mutta Amex ja Diners' Club ainoina kortteina tuottavat ongelmia. 

Hintataso Prahassa? Onko Prahassa halpaa?

On, Prahassa on useimmissa tuotteissa ja palveluissa merkittävästi alempi hintataso. Ravintolassa syöminen ja juominen, julkinen liikenne, monet palvelut ja perusvaatteet (ei luxusbrändit) ovat Prahassa edullisia suomalaiseen hintatasoon tottuneelle. Elektroniikan merkkituotteet eivät ole Prahassa välttämättä yhtään Suomea halvempia mutta valikoimista saattaa kyllä löytyä edullisempia merkkejä, joita ei Suomessa myydä. Luxus-vaatteet, merkkikäsilaukut ja vastaavat ovat normaalihinnoiltaan aivan samaa tasoa kuin pohjoismaissa mutta alennusmyynneissä nähdään usein paljon isompia alennusprosentteja kuin mihin Suomessa on totuttu. 

Missä ovat Prahan keskustan parhaat shoppailualueet?

Prahassa kauppoja on laajalti keskustassa mutta tiivein shoppailualue alkaa Vaclavin aukiolta, jossa on esimerkiksi Debenham's, C&A, Reserved (Zaran itäeurooppalainen kilpailija), New Yorker ja erityisesti täytyy mainita Batan monikerroksinen kenkäostajan unelmakohde.  Vaclavin aukiolta lähtevä poikkikatu Na Prikope on Prahan "the shoppailukatu". Na Prikope on listattu kiinteistösijoittajien listoilla Euroopan merkittävimpien ostoskatujen joukkoon ja sen liiketilavuokrat ovat huimia. Na Prikopella ovat esimerkiksi Zara, Deichmann-kenkäkauppa, Hamley's lelukauppa, Cerna Ruze -ostoskeskus (pienempiä merkkiliikkeitä) ja Next-vaateliike. Na Prikopen toisessa päässä vastaan tuleekin Prahan keskustan suurin ostoskeskus Palladium, jossa on kymmeniä vaateliikkeitä, Euronics-elektroniikkamyymälä, ravintolamaailma jne. Tämä Vaclavin aukion, Na Prikopen ja Palladiumin seutu on Prahan tärkeintä shoppailualuetta. Palladiumin vierestä löytyy vielä Kotva-tavaratalo, joka on varsin perinteikäs sekä hyvässä että pahassa ja Kotvan vireisissä kortteleissa on monia high end -brändien merkkiliikkeitä. Kalliimpia merkkiliikkeitä löytyy lisäksi paljon vanhan kaupungin aukiolta pohjoiseen lähtevältä Parizska-kadulta. Edellisten shoppailumahdollisuuksien lisäksi mainittakoon vielä Narodni-kadulla oleva Tesco-tavaratalo ja Andel-metroaseman vieressä oleva Novy Smichov -ostoskeskus. 

Prahan outlet-ostoskeskukset?

Fashion-Arena Outlet-keskus sijaitsee Prahan keskustan ulkopuolella ja sen Prahan suurin outlet-keskus. Fashion-Arenalla on oma shuttle bus -kuljetus keskustasta mutta sinne pääsee myös raitiovaunulla 5 tai metron ja bussin yhdistelmillä. Matka-aikaa menee molemmilla yli puoli tuntia. Fashion-Arena on iso ja ostettavaa on mutta läheskään kaikki tuotteet eivät ole huippuhalpoja. Outlet-ostajan on siis tiedettävä hintataso ja osattava ostaa, jos haluaa tehdä Fashion-Arenasta löytöjä.

Pienempiä halpakauppoja (usein halpaa kiinalaista krääsää ja Tiger-kaupan tyylistä tavaraa) on keskustassa esimerkiksi Palladiumin kulmalta lähtevällä Na Porici -kadulla. Laukkujen ja kenkien hauska outlet-myymälä on Narodni-kadulla aivan Tescon tavaratalon läheisyydessä hieman Mustekin metroaseman suuntaan (ks. kuva alla). Tässä outlet-myymälässä on suuri valikoima kenkiä, joiden lähtöhinnat ovat edullisimmillaan 150 CZK (<10 eur). Mitään huippulaatua kengät eivät tuolla hinnalla tietenkään ole mutta hintaansa nähden halpakengät ovat yllättävän hyvälaatuisia.


Kenkien ja laukkujen Outlet-myymälä Prahan keskustassa, kuva Google StreetView-kuvakaappaus

Mitä Prahasta kannattaa ostaa?

Edullisimpia ostoksia Prahasta saattaa tehdä ihan perusvaatteiden ja kenkien osalta. Hyvälaatuisia perusvaatteita, kenkiä ja laukkuja Prahasta saattaa saada paljon Suomea edullisemmin. Luxus-tuotteissa löytöjä tekee lähinnä alennusmyyntien aikaan sillä lähtöhinnat ovat Prahassakin korkealla mutta alet isommat kuin Suomessa. Elektroniikkaa en Prahasta ole juuri ostanut kuin siellä ollessa akuuttiin käyttötarpeeseen. Elektroniikka ja esimerkiksi matkapuhelimet eivät merkkien osalta ole juuri lainkaan Suomea halvempia. Matkapuhelimissa tosin on enemmän tarjolla kiinalaisia halpamerkkejä, joita ei välttämättä Suomessa laajalti myydä. 

Praha yhdessä päivässä - Prahan must see -nähtävyydet

Tämän blogitekstin innoittaja on oikeastaan liikematkalle Prahaan matkustanut ystäväni, joka kysyi minulta Prahan must see -nähtävyydet, jotka hänen kannattaisi kiertää, kun hänellä oli seminaarimatkallaan vajaa päivä aikaa ennen lennon lähtöä tutustua Prahaan.

Vanhan kaupungin aukio, Kaarlen silta ja Vaclavin aukio (Prahan pikakierros)

Prahan ydinkeskustan keskeisin timantinkova ydin on Vaclavin aukion, vanhankaupungin aukion ja Kaarlen sillan muodostama kolmio. Jos olet Prahassa ensikertalaisena oleva liikematkaaja, ja sinulla on vain kaksi tuntia palaverin jälkeistä aikaa ennen paluulentoasi, nouse metrosta Mustekin metroasemalta Vaclavin aukiolle, joka on nykyään kauppa- ja ostosaluetta. Vaclavin aukiolla katso sen yläpäässä olevaa kansallismuseota ja pyörähdä ostamassa mahdolliset tuliaiset mutta älä missään nimessä tuhlaa aikaasi ja rahaasi syömällä Vaclavin aukiolla. Otettuasi selfien ja ostettuasi tuliaiset voit jatkaa kohti vanhan kaupungin aukiota kävellen. Matka vie alle 10 minuuttia. 

Vanhan kaupungin aukiolla on ympäröivien historiallisten rakennusten lisäksi uskonpuhdistuksen esi-isän Jan Husin muistopatsas ja Prahan astronominen kello. (Kello on tätä kirjoitettaessa remontissa mutta silti sadat turistit näyttävät tulevan katsomaan rakennustelineitä, joiden takana se on.) Vanhan kaupungin aukiolla terassejaan pitäviin ravintoloihin ei kiireisen matkailijan kannata myöskään tuhlata aikaansa. Parempi (hinnaltaan ei kovin edullinen eikä ravintola erikoinen mutta näköaloiltaan hieno) vaihtoehto on mennä viereisen U Prince -hotellin kattoterassille (https://www.terasauprince.com/terrace). Jos kerran pitää maksaa turistilisää, niin tässä paikassa sille saa sentään parempaa vastinetta näköalojen muodossa kuin maatason terasseilla, jotka ovat vähintään yhtä kalliita ja ankeampia. 

Vanhan kaupungin aukiolta suunta käy kohti viimeistä kolmatta must see -kohdetta, joka on Kaarlen silta. Kaarlen silta on täynnä katumuusikoita, kaupustelijoita ja sillan tukkivia selfien ottajia. Jos haluat katsella siltaa yläperspektiivistä, sen itäpään (se suunta mistä tulet vanhasta kaupungista) torniin pääsee nousemaan pientä rahallista korvausta vastaan. Tornista katsellessa sillan arkkitehtuurista pääsee nauttimaan eri tavalla kuin katukaupustelijoita väistellessä ja näyttelyssä kerrotaan myös sillan mielenkiintoisesta historiasta. Samaan lippuun kuuluu myös pääsy tornin kellarin pienoisnäyttelyyn, jossa on esillä sillan läheltä joesta nostetuista hauskoista tai erikoisista esineistä. 

Ilman yllä mainittua terassikäyntiä tämä turistikierros on mahdollista tehdä jopa alle tunnissa eli Prahan kolme must see -nähtävyyttä voi kiertää tarvittaessa todella nopeastikin.

Prahan linna

Aikataulusyistä jätin edellisestä Prahan pikakierroksesta pois Prahan neljännen must see -nähtävyyden eli Prahan linnan. Prahan linna ei oikeastaan ole yksi linna vaan linna-alue, jossa on valtion päämiehen virka-asunto, St Vituksen (joo se on tosi hauska nimi) katedraali, Lobkovicien palatsi ja muita vanhoja rakennuksia. St. Vituksen katedraaliin pääsee tutustumaan ilmaiseksi tiettyihin osiin ja rahalla tarkemmin, Lobkovicien palatsista on tehty mielenkiintoinen museo ja taidenäyttely (maksullinen, kohtuuhintainen, kierros 45-120 min) ja lisäksi linnan puutarha kannattaa kiertää. Kaikkiaan linnalla menee minimissään (St Vituksen ilmaiset osat, piha-alueen ihmettelyä ja puutarhaa sekä mahdollinen vahdinvaihto) tunti mutta mikäli lisäksi menee St Vituksen katedraalin kierroksille ja Lobkovicien palatsiin voi siellä helposti viettää tunteja. 

Oma suosikkini Prahan linnalla vierailulla on kuitenkin sieltä alaspäin Mala Stranalle johtavat portaat. Tunnelmallisilla portailla on koko ajan näkymä edessä alhaalla siintävään kaupunkiin. Suosittelenkin linnalle menoa raitiovaunulla (tai Überillä) mutta paluuta kävellen näköalojen vuoksi. Prahan linnalta alas tulevat portaat päättyvät hyvin lähelle Lennon Wallia, jossa voi käydä katsomassa sosialismin aikaisia graffiteja. Lennon Wallin historia lyhyesti on se, että Tsekkoslovakian sosialistihallinnon aikana länsimaisen populaarimusiikin ollessa kiellettyä toisinajattelijoilla ja länsimaisia rock-levyjä maahan salakuljettaneilla oli Lennonin kuoltua 1980 tapana käydä tekemässä tähän tiettyyn muurinpätkään Beatles ja John Lennon -aiheisia graffiteja. Sinänsä graffiteissa ei ole paljoa nähtävää mutta tarina on toki maan historian kannalta mielenkiintoinen ja merkittävä. Vaikka Tsekkoslovakia oli paperilla varsin tiukkaan johdettu sosialistinen maa, kupli pinnan alla monenlaista toimintaa, jota viranomaiset koittivat estää mutta usein laihoin tuloksin.

Praha huijaus - Kolme vinkkiä Prahaan matkaavalle (taksi, rahanvaihto ja taskuvarkaat Prahassa)

Onko Prahassa turvallista? 


Kokoonsa ja turistimääriinsä nähden Praha on erittäin turvallinen paikka. Henkensä ja terveytensä puolesta Prahassa ei oikeastaan joudu pelkäämään kuin äärimmäisen harvoin (en ole pelännyt kuin kerran ja sekin jalkapallo-otteluun liittyvän huliganismin vuoksi) ja rahaan ja maalliseen omaisuuteen kohdistuvat huijaukset ja varkaudetkin pystyy välttämään suhteellisen helposti muutamalla perusasialla.

Praha taksi -Älä käytä taksia, huijaus on erittäin todennäköinen

Prahassa on monenlaisia takseja. Monet matkaoppaat suosittelevat valitsemaan luotetun taksiyhtiön, kuten esimerkiksi AAA-taksin, autoja. Oma vinkkini Prahaan on se, että lähtökohtaisesti älä käytä taksia, piste. Prahassa on yksi Euroopan parhaiten toimivia julkisia liikenteitä ja metrot, bussit ja raitiovaunut kulkevat myöhään yöhön ja päiväliput tai 72h liput ovat naurettavan halpoja. Jos julkinen liikenne ei ole sinua varten käytä Überiä. Prahassa on suuri tarjonta Über-autoista ja saat sovelluksella auton keskusta-alueella lähes aina muutamassa minuutissa kaikkialle muualle paitsi vanhan kaupungin kapeimmille kujille. Jos aivan äärimmäisessä hädässä joudut käyttämään taksia, valitse silloin AAA-yhtiön taksi mutta huomioi, että kilpailijoilla on lähes samannäköisiä kopiologoja autoissaan. Vaikka AAA-takseja sanotaan luotettaviksi, ovat nekin yrittäneet monenlaisia jekkuja. Normaalitemppu on se, että väitetään korttipäätteen olevan epäkunnossa ja vaihtorahat lasketaan mitensattuu tai muuta vastaavaa. Ilman taksamittaria kulkeviin yksittäisiin takseihin en koskisi pitkällä tikullakaan. Huijaus ei ole mahdollista vaan jopa erittäin todennäköistä.

Rahanvaihto - Älä vaihda rahaa rahanvaihtopisteellä, huijaus on erittäin todennäköinen

Prahassa on lukuisia rahanvaihtokioskeja ja -toimistoja. Yksikään niistä ei tarjoa eurojen tai dollarien vaihtamiseen paikallisiksi Tsekin korunoiksi parempia valuuttakursseja kuin Visa tai Mastercardin -vaihtokurssi on. Nosta siis paikallinen käteinen suurten paikallisten pankkien (CSOB, Ceska Spotitelna tai Komercni banka) automaateista. Älä niissäkään valitse automaatin tarjoamaa valuuttakurssimuunnosta vaan anna muunnon tapahtua Visa- tai MasterCard-korttisi vaihtorkurssilla. Sama pätee muuten kauppojen maksupäätteillä. Älä niissäkään (Ei Prahassa eikä missään muuallakaan) valitse maksupäätteen tarjoamaa muuntokurssia vaan maan alkuperäinen valuuttasumma. Tällöin valuuttamuunnon tekee luottokorttiyhtiösi ja kurssi on lähes poikkeuksetta vähintäänkin sama tai parempi.

Taskuvarkaat - Älä pidä käsilaukkua esillä tai lompakkoa takataskussa

Prahassa on taskuvarkaita. Ne ovat kuitenkin taitavia profiloimaan uhrinsa. Kaupungissa, jossa käy vuodessa miljoonia turisteja, riittää joka päivälle uhreja, joilla on lompakko esillä takataskussa tai käsilaukku huolettomasti. Mihinkään erikoisturvatoimiin ei välttämättä siis tarvitse ryhtyä mutta muista aina Prahassa, että älä ole se turistimassan helpoimmin ryöstettävän näköinen toope. Erityisesti Prahan linnan alue ja sinne vievät raitiovaunut, Kaarlen sillan lähistö ja vanhankaupunginaukio ovat taskuvarkaiden ydinalueita. Samoin turistien suosimat baarit, joissa rahoistaan ja maksukorteistaan kannattaa olla tarkka.


Paras sijainti hotellille Prahassa? - Missä on Prahan keskusta?

Yksi yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä, joita Prahaan matkaavat ystäväni ovat minulta kysyneet, on missä on paras alue hotellille Prahassa? Käytännössä tähän kannattaa vastata ensiksi kertomalla, missä on Prahan keskusta ja sen jälkeen kertomalla, mitä muutamia muita hyviä hotellialueita Prahassa on.

Missä on Prahan keskusta?

Prahan ydinkeskusta turistin ja matkailijan näkökulmasta ovat alla olevan kartan kuusikulmio joen itäpuolella (sen keskellä nk. vanha kaupunki) ja pieni ovaali joen länsipuolella (nk. Mala Strana). Valtaosa massaturisteista viettää Prahan vierailunsa näiden alueiden sisällä poistuen ehkä vain Prahan linnalle ja lentokentälle. 


Koska nuo kaksi aluetta ovat Prahan keskustan kovinta ydintä, on se varmasti Prahaan matkaavalle (erityisesti ensikertalaiselle) erittäin hyvä ja varma valinta. Praha elää turismista eli noiden alueiden sisällä hotelleja on satoja ja kun mukaan lasketaan vuokrattavat Airbnb-asunnot ja vastaavat on erilaisia majoitusvaihtoehtoja riittämiin. Jos olisi menossa lyhyelle lomalle tai ensi kertaa Prahaan keskittyisin löytämään mieleiseni hotellin noilta alueilta. Tuo koko karttaan merkitty keskusta-alue on kiistatta kävelymatka laidalta toiseen. Prahan alueet on jaoteltu alueisiin Praha 1, Praha 2, Praha 3 jne. niin, että Praha 1 on keskustaa. Jos internetin hotellihakupalveluissa hakee hotellia alueelta Praha 1 se vastaa osin kartan rajaustani mutta täysin. Praha 1 on hieman laajempi. Varoituksen sana lisäksi hotellia etsiville siitä, että parhaita hotellitarjouksia saa usein Prahan rautatieaseman ja Florencin bussiaseman läheisyyksiltä. Ne eivät kuitenkaan ole turistin kannalta mielenkiintoisimpia seutuja ja erityisesti rautatieaseman seutu ei ole Prahan miellyttävintä seutua. En pidä sitä mitenkään vaarallisena tai kehottaisin välttämään mutta mielestäni majoitus niiltä seuduilta pitää saada niin paljon halvemmalla, että hintaero kattaa lisääntyneen kävelyn keskustaan tai taksi- (mieluummin Prahassa Über) matkat.

Trendikkäät alueet Prahassa?

Vinohrady

Jos Prahan keskusta on jo tuttu tai hintataso ydinkeskustan majoitusvaihtoehdoissa ylittää matkabudjetin, on Prahassa toki muitakin mielenkiintoisia alueita kuin Vanha kaupunki ja Mala Strana. Vinohradyn alue kartan alaoikealla on monessakin matkaoppassa trendikkääksi ja nousevaksi alueeksi mainittu kaupunginosa. Tämä pitää varsin pitkälti paikkaansa mutta alueen trendileima on tehnyt kaupunginosalle paikoitellen saman, kuin Roomassa on käynyt Trasteverelle. Kun kaikki matkaoppaat hehkuttavat sitä hyvänä trendialueena, majoittajat ja ravintolat nostavat hintansa joskus jopa yhdinkeskustan tasolle tai yli, ja niinpä alueelta voi olla vaikea tehdä hyviä löytöjä edullisten hotellien muodossa. Itse majoitun usein muualla ja suuntaan tuolle suunnalle mieluummin syömään tai viettämään iltaa.

Smichov ja Andel-metroaseman seutu

Toinen hiljattain uudistunut ja kehittynyt alue on Smichov (metroasema Andel ja sen ympäristö). Smichovin alueelle nousseen kauppakeskuksen vanavedessä alueen kauppa- ja ravintolavalikoima on kasvanut mutta suuret turistimassat eivät vielä ole vallanneet aluetta. Viimeisimmät hyvät hotellilöytöni hinta-laatusuhteeltaan ovatkin Prahassa olleet Smichovin alueelta. 

Zizkov

Rosoinen ja boheemi on matkaoppaiden yleinen tapa kuvata kaupunginosia, joissa saattaa törmätä huumeneuloihin, prostituoituihin tai humalaisen oksennukseen kadulla. Osin sellainen on Zizkov mutta omalla viehättävällä tavallaan. Markkinatalous ja nousseet asuntojen hinnat ovat Zizkovissa kuitenkin ajaneet nuo huumekauppiaat, punaisten lyhtyjen hieromalaitokset ja alkoholismien viimeisillä pennosilla busineksensä tekevät kaljapaikat jo varsin ahtaalle ja yhä useammat Zizkovin korttelit ovat enemmän #keskiluokka kuin #rahvaat. Toki Zizkovin sydämestä vielä löytyy rosoa ja varjoisia kujia mutta nykyaikana todelliset rappioalueet pitää Prahasta nykyään hakea kauempaa keskustaa. Zizkovin vertaaminen Helsingin Kallioon on hieman kliseistä mutta antaa kuitenkin hyvän kuvan alueesta. Vaarallisena en ole pitänyt aluetta aiemminkaan ja nyt, kun alue on siistiytynyt, se tuskin on sitäkään vähää. Voisin majoittua Zizkoviin lapsienikin kanssa, kunhan vilkaisisin korttelin Google StreetView:llä, ettei ihan hotellin oven vieressä ole strippibaaria.


Tervetuloa lukemaan Praha kokemuksistani - Praha matkaopas -blogi - Vinkit Prahan hotelleihin, ravintoloihin ja nähtävyyksiin

Miksi Praha on Euroopan hienoin kaupunki?

Praha on mielestäni Euroopan hienoin kaupunki. Prahassa yhdistyvät mittaamattoman kaunis kaupunkikuva ja historiallinen arkkitehtuuri, joka kertoo tarinaansa Euroopan synnystä. Jos katsot karttaa Euroopasta ja yrität sen jälkeen sokkona osua sen keskikohtaan, osut mitä todennäköisimmin Prahaan. Praha todellakin sijaitsee Euroopan sydämessä, kirjaimellisesti. Maailma on kuitenkin täynnä kauniita kaupunkeja eli pelkkä kauneus ei tee Prahasta Euroopan hienointa kaupunkia. Prahassa on monia matkailijan kannalta erinomaisia asioita, jotka yhdessä tekevät siitä matkailijan näkökulmasta Euroopan hienoimman kaupungin ja erinomaisen matkakohteen:
  • Praha on suurkaupungiksi erittäin kompakti ja sen keskusta on turistin kannalta erittäin nopeasti hahmotettavissa.
  • Kompakti keskusta yhdessä Euroopan toimivampiin lukeutuvan julkisen liikenteen kanssa tekevät liikkumisesta Prahassa vaivattoman. Lyhyelläkin vierailulla ehdit nähdä ja kokea paljon Prahassa, sillä aikaa ei mene turhiin siirtymiin. 
  • Hintataso Prahassa on pohjoismaisesta näkökulmasta katsoen kohtuullinen. Kalliimmat merkkiliikkeet ja high end -ravintolat ovat korkeimmillaan lähellä Suomen hintoja mutta arkisemmat ravintolat ja useimmat ostokset ovat merkittävästi pohjoismaista hintatasoa edullisempia. Vaikka hintataso Prahassa on noussut on Praha edelleen turistin arkisissa asioissa hyvin edullinen paikka lomailla. Menemällä keskustan ulkopuolelle ja esimerkiksi outlet-ostoskeskuksiin saattaa tehdä todella edullisia löytöjä Prahassa.
  • Prahassa on paljon nähtävyyksiä monenlaiseen makuun: 
    • Arkkitehtuurin ja kirkkojen ystäville Prahasta löytyy nähtävää loputtomasti
    • Lapsiperheille Prahasta löytyy laaja eläintarha, tekniikan museo, pieni legomuseo Lego-kaupan yhteydessä, monia ulkoleikkipuistoja, mahdollisuus vuokrata polkuveneitä ja keskustan ulkopuolella on myös valtava sisävesipuisto. Viimeistään keskusta Hamleys-lelukaupassa väsyneinkin lapsimatkailija puhkeaa riemuun.
    • Ostosmatkailija saa matkalaukut täytettyä helposti jo pelkästää kiertämällä Vaclavin aukiolta Na Prikope -katua pitkin Palladium-ostoskeskukselle. Na Prikope on liikekiinteistöjä analysoivien yritysten ranking-listoilla yksi Euroopan suurista ostoskaduista ja sen vuokrat ovat liikepaikkojen korkeimpia Euroopassa. Ellei tämä riitä Andelin metroaseman läheisyydestä löytyy uusi iso ostoskeskus ja kaupungin ulkopuolella oleva outlet-keskus viimeistään täyttää matkalaukun uusilla vaatteilla.
    • Varsinaisesti Praha ei ole kuuluisa kulinarismista mutta Prahasta löytyy myös loistavia kohtuuhintaisia ravintoloita. Erityisesti viime vuosina Prahaan on auennut todella mielenkiintoisia modernimpia fine-dining -ravintoloita. 
    • Nuoren ja juhlivan matkailijan kannalta Praha on Mecca, vaikka kyseinen Club Mecca jäisikin käymättä. Prahasta löytyy tyylikkäitä ja rentoja alkuillan baareja ja paikallisia oluthuoneita, joista voi jatkaa juhlimista oman maun mukaisesti yökerhoon, jazz-klubille tai minne mieli tekeekään. Vaihtoehtoja Prahassa on lukuisia ja Prahan yölämä on vilkas aina keskiviikosta sunnuntaihin eikä maanantaina tai tiistainakaan yöelämä kuole täysin kiitos lukuisten vaihto-opiskelijoiden ja turistien.
    • Jos varsinaiset turistinähtävyydet tuntuvat jo nähdyiltä Praha on erinomainen paikka kokeilla jotain sellaista harrastusta tai extreme-toimintaa, joka kotimaassa on jäänyt hinnan vuoksi kokeilematta. Prahassa on turistien lisäksi paljon ulkomaisia työkomennuksella olevia expateja, joten monissa harrastuksissa tunteja on englanniksi ja on mahdollisuus tulla tutustumaan kertamaksulla.
  • Kaiken tämän lisäksi yksi merkittävä asia on se, että Prahassa englannilla on varsin helppo tulla toimeen ja palvelu on pääosin toimivaa ja ystävällistä. Koska kyse on kuitenkin turistien suosimasta kaupungista kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä, että huijaukset ja varkaudet ovat mahdollisia mutta riskit ovat samat kaikissa Euroopan suosituissa turistikohteissa.

Miksi kirjoitan Praha matkaopas -blogia?

Koska niin moni ystäväni, tuttavani ja kollegani tietää minun tuntevan Praha kuin omat taskuni, minulta on vuosien saatossa kyselty vinkkejä Prahaan ja olen niitä kirjoitellyt sähköpostilla. Jossain vaiheessa aloin pitää sähköpostissa jo valmista templatea Prahan vinkkeihin ja oikeastaan tämä blogi on nyt siitä seuraava kehitysversio. Kirjoitan siis tätä Praha matkaopas -blogia puhtaasti rakkaudesta Prahaan ja halusta tarjota vinkkejä Prahaan matkustaville turisteille. Saatat nähdä blogissa toki mainoksia ja kaupallisten yhteistyökumppanien logoja mutta tämä blogi ei sisällä nk. sisältömarkkinointia, ellei sitä ole erikseen mainittu.